Vi visas runt på Södertälje sjukhus av Stockholms läns landstings innovationschef Olle Hillborg. Bland pärmar och sladdar står den 3D printern nästan undangömd i ett hörn.
– Jag skulle vilja påstå att vi är det första landsting i Sverige som har så här modern 3D-printer direkt i klinisk drift, till klinisk nytta, säger han.
Redan i bruk
Så vad kan då en 3D -skrivare producera får något som gynnar vården? Innovationskonsulten Björn Lovén visar entusiastiskt upp ett exempel på vad skrivaren kan skapa.
– Det här är alltså en tracealkanyl, säger han och visar upp en frigolitdocka som har en rem runt halsen med ett plaströr utstickande i höjd med adamsäpplet.
– Det som vi har skrivit ut är det här runda röret för att man ska slippa skav i halsen, fortsätter Björn Lovén.
Stora möjligheter i framtiden
Detta är ett exempel på hur en 3D-skrivare kan användas inom vården. Just denna uppfinning togs fram på Danderyds sjukhus men produceras alltså i Södertälje. Men man kan även göra mer avancerade prylar. Till exempel har man tagit fram prototyper av käkar i naturlig storlek.
Det var landstingspolitikerna som gav i uppdrag att göra Södertälje sjukhus till ett utvecklingssjukhus. Detta ledde till att 3D-printern köptes in. En maskin som i framtiden kan få allt större användningsområden.
– Det görs mycket forskning på och analyser över vilka material man kan använda så i framtiden kommer man kunna implantera mer in i kroppen än vad vi kan idag, säger Olle Hillborg.