Foto: Viktoria Rosenström/SVT

Flyktingboende i Södertälje utbränt

Uppdaterad
Publicerad

Under natten till måndagen förstördes ett tilltänkt flyktingboende för ensamkommande flyktingbarn totalt i en brand i Västergård, Södertälje. Den fastighet som eldhärjades hade tidigare mött hårt motstånd från boende i området.

Larmet kom in till räddningstjänsten via ett automatlarm klockan 23.50. Väktare från kommunen fanns i närheten och kom till platsen bara några minuter efter att larmet gått. Efter åtta minuter fanns räddningstjänsten på plats och kunde konstatera att fastigheten där ensamkommande flyktingbarn skulle flytta in i dag hade totalförstörts.

– Det var en fullt utvecklad brand från övervåningen och på vinden. Vi visste redan när vi kom fram att det inte fanns några personer i lokalen eftersom det skulle vara inflytt nu under dagen, säger Pelle Delhage, operativ chef på räddningscentrelen Stockholm län.

Kommunens första boende

Lokalen hade tidigare varit ett gruppboende som byggts om till ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn. Boendet skulle bli det första i sitt slag i kommunal regi i Södertälje. Kommunen har varit förtegen om var boendet skulle ligga, men kunde under förra veckan bekräfta att det gått ut information till grannar.

– Vi har informerat dem som bor i anslutning till boendet. Reaktionerna har varit blandade, sa Annika Rådström i en intervju om de ensamkommande flyktingbarnen i Södertälje.

”Inte täckt in ett attentat”

Kommunen hade vidtagit vissa säkerhetsåtgärder kring boendet, men säger sig inte ha kunnat förutse en brand.

– Vi har säkrat upp en del med okrossbara glas, belysning och väktarronderingar, säger Södertälje kommuns tillförordnade socialdirektör Kjell Sjundemark. Men vi har inte täckt in att det skulle ske någon form av attentat.

Men det har ju varit en rad brandattentat under hösten?

– Ja, fast i Södertälje har vi ett par privata boenden redan och där har det inte hänt någonting, säger Kjell Sjundemark.

Nu behövs fler familjehem

Om det kommer att gå att använda den eldhärjade lokalen som boende eller inte är i nuläget oklart. Det var tänkt att runt fem barn skulle flytta in nu under veckan.

– Nu får vi leta familjehem och jourhem istället, säger Kjell Sjundemark. Det kommer bli svårt att få till, men vi får göra vårt bästa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.