Foto: Arkivbild/SVT

Sista dagen för skyddsjakt

Uppdaterad
Publicerad

I dag är sista dagen för skyddsjakt på varg i Sjundareviret. Under våren och sommaren har vargen rivit eller dödat ett 60-tal får.

Jägarna har fortfarande inte lyckats få tag på vargen. Om den inte fälls i dag är det oklart om det blir aktuellt med en ny skyddsjakt. Totalt har fem vargangrepp inträffat i området mellan 19 juni och 8 augusti i år.

– Om och när vi får en ny ansökan tar vi ställning till fortsatt skyddsjakt. Allt beror på förutsättningarna och vad det är man ansöker om, säger miljödirektör Göran Åström på länsstyrelsen Stockholm.

Vargarna i Sjundareviret

Infekterad fråga

Men vargfrågan är infekterad. Det finns de som menar att jakten har försvårats av människor som vill skydda vargen.

– Utformningen av beslutet där man pekar ut en begränsad yta möjliggör sabotage, men om man har gjort det vill jag inte uttala mig om, säger jaktvårdskonsulent Anders Nilsson.

Länsstyrelsen har fått indikationer på att jakten har försvårats, men i vilken utsträckning är oklart.

Vad finns det för bevis?

– Det har hävdats från en del håll att det förekommit sabotage för att försvåra jakten. Om det är mycket människor ute i området så stör det jakten. Det är ju olagligt att störa jakten. I vilken utsträckningen det förekommit har vi svårt att bedöma, säger Anders Rosén kommunikationschef på länsstyrelsen.

Jaktbeslut vägledande

Under torsdagen kom beskedet från Naturvårdsverket att länsstyrelsen i Stockholms beslut om skyddsjakt på en varg i Sjundareviret var juridiskt korrekt. Det konstaterar Naturvårdsverket som i torsdags avslog överklaganden som har gjorts mot länsstyrelsens beslut från augusti.

– Naturligtvis är vi glada över att vårt tidigare skyddsjaktbeslut höll. Det visar att vårt ställningstagande var korrekt och det här ger oss bra vägledning i fortsättningen säger Göran Åström.

Naturvårdsverkets avslag av samtliga överklaganden kom bara en dag innan skyddsjakten avslutas. Skyddsjakten på en varg i Sjundareviret upphör under fredagen och ännu har ingen varg skjutits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Sjundareviret

Mer i ämnet