Eskilstuna basket välkomnar nyanlända till träningarna

Uppdaterad
Publicerad

Många idrottsföreningar vill främja integrationen genom att välkomna nyanlända ungdomar till träningarna. En förening som ligger i framkant är Eskilstuna basket, med spelare från många delar av världen.

– Jag vill bli basketspelare eftersom jag tycker mycket om basket. Var och en väljer sin väg. Det är mindre viktigt varifrån man kommer. Jag är afghan, Yasi är arab. Vi är alla kompisar och känner oss som en stor familj. Det känns bra, säger Mohammad som flytt från Afghanistan.

Eskilstuna baskets pojkar 01 är ett lag som till hälften består av killar födda i länder utanför Norden. Vissa har bott i Sverige och Eskilstuna hela sina liv, andra i något eller några år, och så Mohammad, som kom för någon månad sedan.

– Egentligen tänker vi inte så mycket kring det. Vi har en gemensam mötesplats och här spelar vi basket. Det spelar ingen roll om du kommit som ensamkommande flykting, om du är född i Sverige, Irak eller om din pappa bor i USA. Vi gör det här tillsammans. Alla har samma förutsättningar på basketplanen, även om det är olika vid sidan av, säger Kicki Palmborg Westermark, head coach i laget.

Översätter genom en app

För att förstå varandra använder de en app på mobilen och visar så mycket de kan genom kroppsspråk. Samtidigt verkar basketträningarna vara ett bra sätt att steg för steg lära sig svenska.

Men det är inte bara i Eskilstuna som basketföreningen tar ett ansvar när det kommer till integration. I bland annat Katrineholm och Nyköping jobbar de också aktivt för att få med ungdomar med olika bakgrund.

Engagerade tränare

Mikael Danielsson är klubbchef i Eskilstuna basket och menar att man har flera bollar i luften. Bland annat har man ett projekt där ensamkommande flyktingbarn ska få testa på sporten.

Jag har varit med på en pojkträning nu, hur ser det ut bland flickorna?

– Det är samma där. Vi har några syriska tjejer som är på väg in. Det är roligt att skicka ut mejl till våra ledare kring det, då man får svaret att: ”Ja, men självklart, vad roligt att de kommer ner. Vi har fyra tjejer i laget som pratar arabiska så det blir ett bra välkomnande.”

Även på riksplanet har svenska basketbollförbundet dragit igång projektet ”Välkommen hit” i syfte att inkludera nyanlända i sporten.

Firade födelsedagen

Och vad gäller Mohammed och resten av gänget som varje vecka tränar i Bollhuset i Årby verkar det svårt att inte känna sig just välkommen.

– När han fyllde 14 år för två veckor sedan bjöd han hem hela laget till familjen där han bor. Så vi åkte dit allihop och firade hans födelsedag, säger Kicki Palmborg Westermark.

Och Mohammad var nöjd med födelsedagen.

– Min födelsedag var en bra dag, med bra kompisar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.