Fortsatt kamp för pendeln

Uppdaterad
Publicerad

Rädslan för försämrad turtäthet och att Trafikverket i framtiden ska prioritera snabbtåg framför pendeltrafiken är stor. Idag kom ordföranden i Riksdagens trafikutskott på besök för att höra Föreningen Gnestapendelns argument.

– Det var ett jätteroligt möte, de är väldigt pålästa och har väldigt många mäniskor med sig här i Gnesta, säger Karin Svensson-Smith (MP), ordförande i Riksdagens trafikutskott.

Medlemmarna i Föreningen Gnestapendeln är oroliga för Trafikverkets planer för den spårbundna trafiken. Det handlar om de så kallade prioriteringskriterier som innnebär att snabbtågstrafik mellan större städer kan ges förtur. Detta på bekostnad bekostnad av pendeltågstrafiken mellan Södertälje och Järna.

Efterlyser nationell plan

– Riksdagen måste ta ett beslut och göra en nationell plan. Det gäller upprustning och det gäller fjärrtåg och regional- och pendeltåg. Man måste se till att det finns ett statligt fungerande ansvar, säger Ingemar Oderstedt, vice ordf Föreningen Gnestapendeln.

– Jag tror att om de fortsätter så här aktivt och tar för sig så är det väldigt bra men jag tycker också att det är tråkigt att det ska behövas. För oss politiker ska det vara lika viktigt att vatten och elförsörjning fungerar, säger Karin Svensson-Smith (MP), ordf Riksdagens trafikutskott.

Svensson-Smith lovade att driva frågan i Riksdagen om fortsatt god turtäthet på sträckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.