Vad händer med fisken i Östersjön?

Uppdaterad
Publicerad

Gädda och abborre minskar kraftigt i delar av Östersjön, bland annat på grund av miljöförstöring. Nu undersöker man hur fiskarna påverkas av att miljön blir allt sämre i skärgårdsvikarna.

De grunda skärgårdsvikarna i Östersjön är livsviktiga för att många fiskarter ska kunna fortplanta sig och växa. Genom att studera den miljön i bland annat Trosas skärgård hoppas forskare från Stockholms universitet få viktiga ledtrådar om varför både gädda och abborre minskar i stora delar av Östersjön.

– De här fiskarna minskar av flera anledningar, bland annat har man dikat ut och förstört viktiga livsmiljöer. Kommersiellt överfiske spelar också in. Men vi har inte hela bilden och vi behöver lära oss mer om de här grunda skärgårdsvikarna, säger forskaren Joakim Hansen vid Stockholms universitets Östersjöcenter.

Fruktad alg kväver växter

Av tradition har många forskare undersökt Östersjöns ytterhav med dess döende och syrefattiga botten. Man vet betydligt mindre om havsvikarna som med sin rika växtlighet är viktiga områden för många djurarter att växa upp i.

Olika växter ger skydd åt fiskyngel, förbättrar vattenkvaliteten och binder bottensediment så att vattnet håller sig klarare. Men det finns flera oroande tecken på att en algart håller på att ta över delar av sjöbottnen i de artrika och grunda havsmiljöerna.

– I vissa vikar är det som ett tjockt täcke med fintrådiga alger. Då blir man besviken på övergödningen. Den här algen lägger sig på de andra växterna så att de inte får det ljus de behöver helt enkelt, säger doktoranden Åsa Nilsson vid institutionen för ekologi, miljö och botanik vid Stockholms universitet.

Stänga gäddor ute

Algens utbredning ökar alltså på grund av övergödning, men forskarna tror att även minskade bestånd av gädda och abborre kan påverka tillväxten. Rovfiskarna, som befinner sig i toppen av näringskedjan, påverkar hela ekosystemet och när de minskar i antal påverkas andra arter.

Gäddor äter till exempel fisk som i sin tur kontrollerar små kräftor som livnär sig på vissa alger. I Östersjön ökar exempelvis småspiggen, medan dess fiende abborre och gädda alltså minskar.

Forskarna ska bland annat undersöka hur miljön påverkas av att gädda och abborre stängs ute från delar av bottenmiljön i vikarna i Trosas skärgård.

– Vi har lagt ut burar i vikar som inte gäddor och abborre kan ta sig in i. På det sättet kan vi studera vad som händer i den miljön där rovfisken inte finns där, säger Joakim Hansen.

Förbättra livsvillkoren

Förutom att bedriva grundforskning hoppas forskarna kunna hitta sätt för att få fler olika vattenväxter att klara sig i vikarna – vilket också ska gynna rovfiskarna.

– Om vi gör miljön lite bättre för växterna så kanske de kan snabba på en återhämtning och göra miljön bättre, säger Joakim Hansen.

Forskningsprojektet pågår hela sommaren och resultaten ska börja sammanställas i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.