På måndagen greps en man i Örebro bland annat misstänkt för att ha rekryterat personer till terrororganisationen IS. Efter gripandet skickade SÄPO ut ett pressmeddelande som gjorde klart att det fanns kopplingar mellan tillslaget och moskéer i Örebro och Eskilstuna.
Den misstänkta mannen ska ha varit verksam inom flera muslimska föreningar på olika håll i Mellansverige, bland annat i Eskilstuna.
Har han ägnat sig åt rekrytering på alla de platserna?
– Just nu vill jag inte berätta några detaljuppgifter om den misstänkte personen, säger Anders Kassman på Säkerhetspolisen.
Han vill dock betona att det är en enskild person som är misstänkt och inte en församling.
Vi har tidigare berättat att tre sörmlänningar har stridit för terrororganisationen IS. Men det här är första gången som någon har gripits med misstankar om att ha deltagit i rekrytering till terrornätverk.
Förkastar anklagelser
Den gripne mannen bor i Örebro har varit verksam på moskén al Rahman i Eskilstuna. Där säger dock ordföranden att de inte kan tänka sig att den misstänkte mannen är inblandad i någon form av extremism.
– Han är inte en sådan människa, han är tvärtom. Han lugnar ungdomarna och får dem att tänka på annat som inte är farligt, säger Galal Faris, företrädare för al Rahman-moskén.
Men kan han inte ha ägnat sig åt rekrytering utan att ni har vetat om det?
– Nej vi har träffats varje kväll de senaste tre månaderna, haft bön och pratat och han har aldrig sagt något dålig om Sverige eller västvärlden, säger Galal Faris, företrädare för al Rahman-moskén.
Vill starta nytt projekt
Abd al-Haqq Kielan är ordförande för den största muslimska församlingen i kommunen, Stora moskén, och menar att han tar avstånd från all form av extremism.
– Det som pågår i Sverige just nu är väldigt illa. Alla normala muslimer tar avstånd från detta, säger han.
På Stora moskén i Eskilstuna arbetar man aktivt för att hindra ungdomar från att ansluta sig till IS. I dagarna ska man presentera ett nytt projekt för Eskilstuna kommun där man vill samarbeta för att nå fram till ungdomarna.
– Vi kommer även att samarbeta med studieförbund och med alla andra moskéer som är intresserade. Målet är att nå fram till ungdomarna innan de dras in i det här vansinnet som de här grupperna representerar, säger Abd al-Haqq Kielan.
Även i al Rahman-moskén är man intresserad av ett samarbete med kommunen och andra som vill jobba för att situationen förbättras, men man säger samtidigt att det inte varit aktuellt tidigare att jobba med de här frågorna tidigare.
– Fram till nu har det inte varit aktuellt, det har inte varit ett problem så det är inget vi har diskuterat, men nu ser vi att vi behöver prata mer öppet om såna här saker, säger Galal Faris, företrädare för al Rahman-moskén.
Hur hanterar ni det om någon säger att han tänker åka iväg och strida?
– Det är ingen som säger det, men om man märker att någon börjar bli mer frusterad och upprörd, kanske man ändå pratar med den personen för att ge råd och säga åt dem att inte riskera sina liv, säger Galal Faris, företrädare för al Rahman-moskén.