Hotad djurart går före säkrare väg. Foto: SVT

”Hemlig” fågel stoppar vägbygge

Uppdaterad
Publicerad

Skyddet av en hotad fågelart gör att ombyggnaden av en viktig sträcka på riksväg 55 i Flens kommun inte blir av. Idag träffar regionpolitiker länsstyrelsen med förhoppningen att det ska gå att förändra beslutet.

Det var i samband med att länsstyrelsen skulle undersöka naturen inför det planerade vägbygget mellan Björndammen och Dunker som man gjorde en oväntad upptäckt. Under inventeringen upptäckte man att en sällsynt fågel lever i miljön i anslutning till den föreslagna vägsträckan.

Fågeln omfattas av artskyddsförordningen och det innebär att miljön djuret lever i bara får förändras under särskilda omständigheter. Länsstyrelsen drog därför i nödbromsen och satte stopp för hela vägbygget i området.

Artskydd

– Artskyddsförordningen är en förordning som skyddar djurarten från både störningar och skador och därför fattade vi det här beslutet. Det finns strikta kriterier på vad som måste uppfyllas för att man ska kunna störa djuren, och det uppfyller man inte i det här fallet, säger David Aronsson vid länsstyrelsens tillståndsenhet.

Länsstyrelsen skriver bland annat i beslutet till Trafikverket att ”exploateringen kommer att leda till att ett nu aktuellt fortplantningsområde och viloplats för den aktuella arten kommer att försvinna, vilket innebär att anläggandet av vägen är förbjuden”.

Ingen dispens

Det överraskande beskedet fattades sent i våras och har satt krokben för utvecklingsplanerna för riksväg 55 i Sörmland. Trafikverket valde att inte överklaga länsstyrelsens beslut, men från politiskt håll i länet har man inte gett upp. På tisdagen besöker politiker i regionförbundet ansvariga från länsstyrelsen för att diskutera vad som är möjligt att göra med vägen i området. Men någon omprövning av beslutet, eller några lättnader i restriktionerna lär det inte bli.

– Det finns väldigt tydliga kriterier för vad som måste vara uppfyllt för att man ska ge dispens. Och i det här fallet föll det på alla de tre kriterierna, säger David Aronsson vid länsstyrelsen.

SVT: Det finns inget tillräckligt stort samhällsintresse i att bygga vägsträckan för att ni på länsstyrelsen ska ge någon dispens?

– Nej inte på det sättet. Det är mer projekt av storleken Ostlänken som skulle kunna vara aktuellt, inte det här, säger David Aronsson.

Stopp för väg 55

Trafikverket och Regionförbundet Sörmland har en noggrant utarbetad strategi kring hur riksväg 55 ska utvecklas. Under flera års tid har man etappvis arbetat med att bredda riksväg 55 i Sörmland och förse den med mitträcken där det är möjligt. I området mellan Dunker och Björndammen var planen att en kort, rak och bred vägsträcka skulle byggas inom de närmsta åren. Något som skyddet av den nu upptäckta fågeln alltså sätter stopp för. I praktiken betyder det att Sörmlands största vägbygge avbryts tills vidare.

– Det finns inga möjligheter att förändra den befintliga vägsträckan där. Den är för smal och krokig och omgiven av bergmassor. Tanken var att bygga en ny och rak vägsnutt. Att detta inte går är synd eftersom det både är en nationellt och regionalt viktig vägsträcka. Dessutom är den delregionalt viktig för kommuner som Katrineholm, Flen och Strängnäs, säger Fredrik Högberg, tjänsteman och utredare vid Regionförbundet Sörmland.

Omtag att vänta

Riksväg 55 trafikeras av mycket tung trafik och är på flera sträckor smal och slingrig, vilket påverkar framkomligheten och säkerheten. Efter att vägbygget i Dunker/Björndammen ställts in har man istället fått göra en mer helhetsmässig översyn av vägen och undersöka vilka mindre förändringar man kan göra som kan förhöja säkerheten.

– Nu får man ta ett omtag helt enkelt. Beslutet innebär ju i praktiken att vägbygget längst den här sträckan försenas om den blir av alls. Om man tar två steg framåt och så ett steg tillbaka blir det ökade omkostnader, konstaterar Fredrik Högberg vid Regionförbundet.

Hotad fortplantning

Vilken fågelart det handlar är höljt i dunkel för allmänheten. Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att djuret ”häckar” i området och att man fattat beslutet med stöd av EU:s fågeldirektiv och habitatdirektiv. Den aktuella fågeln är klassad som nära hotad enligt den nationella rödlistan. Ett av hoten är att det råder brist på fortplantningsområden.

SVT: Varför är det så hemligt vilket djur det handlar om?

– Vi har gjort bedömningen att det är bättre om informationen inte är känd för allmänheten. Just av den anledningen att man ska skydda det. Vi har hört oss för med flera instanser innan vi valde att inte berätta vilken djurart det handlar om, säger David Aronsson, enhetschef vid länsstyrelsen.

Myndigheten hänvisar till en bestämmelse i offentlighets- och sekretesslagen som rör ”uppgift om en djurart som är i behov av skydd och som det finns ett intresse av att bevara i ett livskraftigt bestånd, om det kan antas att ett sådant bevarande av arten inom landet eller del av landet motverkas om uppgiften röjs.”

Skyddad av EU-regler

Länsstyrelsen hänvisar i sitt beslut till EU:s fågeldirektiv som införts i svensk rätt i bland annat artskyddsförordningen och miljöbalken. Skyddet gäller naturligt förekommande och vilt levande fågelarter inom EU. Det rör totalt 200 fågelarter, deras ägg, reden och boplatser.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.