Totalt har det varit fyra konstaterade angrepp i området under sommaren. Och nu tycker Jägarnas riksförbund att det får vara nog.
I sin ansökan, som inkom till länsstyrelsen på måndagen, motiverar förbundet i flera punkter varför skyddsjakt bör genomföras.
• Förbundet menar att vargparet i området inte har någon hög bevarandestatus eftersom det enligt forskare har ett inavlat ursprung.
• Minst en av vargarna har uppvisat ett onaturligt oskyggt beteende i förhållande till människor och även visat tecken på hot, enligt förbundet.
• Attackerna mot tamdjur är en ”oacceptabel belastning som utsatta djurägare inte skall tvingas utsättas för varken känslo- eller kostnadsmässigt”.
• Trots att området är rikt på klövvilt som till exempel älg och vildsvin ”väljer vargparet att attackera de betydligt mer lättjagade tamdjuren”.
Förbundet anser att skyddsjakten i första hand ska inriktas på hanen, som tros vara den mest oskygga. Det har även funnits tecken på att vargparet har fått valpar, och om tiken skulle skjutas bör även valparna avlivas, anser förbundet i sin ansökan.
Det är nu länsstyrelsen i Stockholms län som ska ta ställning till ansökan.
– Beslut kan tas tidigast i nästa vecka. Vi måste gå igenom hela ärendet och de rapporter som kommit in, säger Arne Söderberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Stockholm.
Skyddsjakt
Skyddjakt på varg kan medges för att förebygga skador på tamboskap och hundar för att förebygga allvarlig skada.
Behovet bedöms från fall till fall.
Källa: Naturvårdsverket