– Självklart ska man ha varg i Sverige. I dag har vi en väldigt stor obalans i vår natur. Vi har höga populationer av vissa djur medan vi har mindre av andra. Som det har varit under väldigt lång tid är det enda alternativet för reglering är att skjuta, vare sig det är älgar eller rovdjur eller vilka djur det än är. Vi tycker att det borde finnas en större balans i naturen, säger Terese Askerstedt, ledamot på Djurskyddet Sverige.
Nu har Jägarnas riksförbund i Stockholms län ansökt om skyddsjakt på vargen utanför Gnesta. Vargen som har gått till attack vid fyra tillfällen och dödat ett 50-tal får. Tidigast nästa vecka kommer länsstyrelsen att besluta i frågan.
Skilda åsikter i vargfrågan
– Jag tror att det går att hitta andra sätt. Vargen har funnits länge och den hör till de svenska skogarna. Jag tycker att det är viktigt att den får fortsätta finnas för mig och mina barns skull som älskar vargarna, säger Gnestabon Frithjof Jacobsen Aspöy.
– Jag tycker att man ska skjuta av de om det är ett onormalt beteende för vargen att äta så pass många får, säger Sanna Andersson från Mölnbo.
Djurskyddet Sverige, som är en ideell förening som arbetar för alla djurs skydd, anser dock inte att skyddsjakt är ett alternativ.
Hur ska man då gå till väga?
– Det gäller att skydda sina djur. Som djurägare, oavsett vilket djurslag du har, så måste du skydda dina djur. I dag finns rätt bra medel att ta till. Det finns både ekonomisk stöd för att sätta upp stängsel och fysisk hjälp där det kommer folk som hjälper till att sätta upp det. Vi måste dessutom lära oss av de länder som har haft varg under längre tid än vad vi har, säger Terese Askerstedt.
Finns det några exempel du kan nämna?
– Italien exempelvis har en väldigt mycket högre population varg men också väldigt mycket mer får än vad vi har i Sverige. Jag tror att vi kan lära oss väldigt mycket av dem, avslutar Terese Askerstedt.