Några av Sveriges snabbaste ponnyer finns på en liten ridskola utanför Bettna. Hästarna har inga problem med att ta det lugnt när de tränas i dressyr eller hoppning, men när det vankas galoppträning taggar de till rejält.
– Totto är väldigt pigg, men han brukar få upp det högsta tempot på tävling då är han extra snabb, säger 10-åriga ryttaren Isabella Safioti om sin lektionsponny Totto som hon har tränat och tävlat i ponnygalopp flera gånger.
Saknas banor
Men i Bettna är det är långt till riktiga galoppbanor. För att kunna träna regelbundet får ekipagen ofta använda sig av allén som leder upp mot stallet.
– Det märks att intresset för ponnygalopp växer, även i trakterna runt Nyköping. Nackdelen är att det är långt till banorna som mest finns i Stockholm, Göteborg, Malmö och Strömsholm, säger Veronica Jönsson som driver Veronicas minirid- och körskola.
Många segrar
Ridskolans satsning på ponnygalopp började 2009, och sedan dess har många barn och ungdomar fått chansen att träna och tävla i sporten. Trots att ridsport är en av Sveriges största ungdomsidrotter, är ponnygalopp en sällsynt tävlingsgren. De flesta ridklubbar som håller på med sporten finns nära nära stora galoppbanor som Täby Galopp och Jägersro.
Trots bristande träningsmöjligheter kan ridskolan i Bettna se tillbaka på ännu ett framgångsrikt år, bland annat med fina SM-placeringar . I helgen åkte man på årets sista tävling på Täby Galopp och ridskoleryttaren Julia Blom från Stigtomta vann då med shetlandsponnystoet Macarena. Totalt har ekipaget vunnit 24 gånger och knipit 13 andraplatser tillsammans.
– Det är viktigt att man har bra balans, att man rider den kortaste vägen och att man tycker om när det går fort och det gör jag, säger Julia Blom glatt. Förra året utnämndes hon till årets ponnygaloppör av förbundet Svensk Galopp.
”Bra egen vilja och bra balans”
Ekipaget vann även den pampiga Nationaldagsgaloppen på Gärdet i Stockholm i somras, tätt följda av Julia Pettersson på ponnyn Lilla Vargen från samma ridskola.
Julia Blom, som ska fylla 12 år, är nu för stor för Macarena. Nästa år ska hon gå vidare och rida större kategorier ponnyer för att fortsätta med sporten. Även Isabella Safioti vill fortsätta så länge det går.
– Båda tjejerna har bra egen vilja och fin balans som är jätteviktigt i den här sporten, säger Veronica Jönsson.
Långa resor
Vad behövs för att sporten ska växa mer i Sverige, tycker du?
– Mer information till ridskolorna om vad ponnygalopp är. Sedan behöver föräldrar och barn kunna tänka sig att resa en del. Det blir långa resor i den här sporten. Vi åker ibland ner till Malmö i sju timmar, sover över på hotell, tävlar och åker tillbaka igen. Men det är jättekul och barnen får väldigt många fina minnen, säger Veronica Jönsson.