Ofta ligger dessa båtplatser i anslutning till där folk badar.
– Jag skulle inte vilja att mitt barnbarn badade vid sådana ställen, säger Britta Eklund, forskare vid ITM på Stockholms universitet som forskat kring de färger som används.
De giftiga färgerna och vad som ska tillåtas utreds på EU nivå och även Stockholms miljöförvaltning har påbörjat ett arbete för att få stopp på användningen av de otillåtna färgerna. De menar att de flesta båtklubbar idag har ett miljöarbete men att det tar tid.
Det pågår även forskning på ITM på Stockholms Universitet kring vad detta får för effekter för oss människor och vår natur. Båtägarna själva tycker det är svårt att veta vad man ska göra eftersom det ständigt kommer nya bud.
– Jag kommer inte måla i år utan vänta på vad de säger nästa år, säger Kent Johansson som äger en båt som ligger vid Årstaviken på Södermalm.
Enligt Britta Eklund visar enkätundersökningar att trettio procent av båtägarna använder starkare färger än vad som behövs för till exempel Östersjön och Mälaren.
– Till det finns det ett stort mörkertal. Detta innebär att det släpps ut mycket mer gift än vad som behövs. Dessa båtar ligger ju ofta i vattnet hela somrar och färgen läcker hela tiden, det är onödigt, säger Britta Eklund som i stället förespråkar att inte använda färg utan att istället borsta båten ren varje år.