Miljardsatsning på cyklister

Uppdaterad
Publicerad

De kommande åren kommer biltrafiken att få ge utrymme åt stadens cyklister. Fram till 2018 ska Stockholm investera 1 miljard kronor i bättre cykelstråk.

Nästa vecka beslutar trafiknämnden i Stockholm om cykelprojekt för sammanlagt 134 miljoner. På Vasagtan vill den rödgrönrosa majoriteten satsa 30 miljoner kronor på cykelbanor som är separerade från biltrafiken från Tegelbacken till Norra Bantorget.

– Idag är det en rörig gata som är otrygg för alla trafikslag. Det här skulle ge en bra trafikmiljö för cyklister, gående och för bilister, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Det finns också planer på att göra trottoaren bredare på Vasagatan, men det skulle kosta betydligt mer pengar.

– Vi har gett Trafikkontoret i uppdrag att förhandla med fastighetsägarna på Vasagatan, om att de ska vara med och finansiera den här utbyggnaden.

Hur mycket pengar skulle fastighetsägarna lägga in?

– Omkring 40 miljoner kronor tillsammans. Det här höjer ju värdet på fastigheterna och det blir en bättre miljö för deras hyresgäster, avslutar Daniel Helldén (MP). 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.