Norrsken över Tyresö i går kväll vid 20-tiden, ”det var fantastiskt”, säger Jan Herrlin. Foto: Jan Herrlin (tittarbild)

Magiskt norrsken över Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Just nu sveper en ”storm” av norrsken över stora delar av Sverige. Inatt syntes ett av himlens mest spektakulära fenomen på flera platser runtom i länet.

Flera bilder på norrsken har kommit in till SVT:s väderredaktion, och några av dem är från Stockholm, från Hallstavik i norr till Tyresö i söder.

”Fantastiskt norrsken över Tyresö”, skriver Jan Herrlin som lyckade fånga fenomenet på bild runt 20-tiden i går kväll.

”Fantastiskt norrsken från mitt fönster i Enskede”, skriver Petra Johansson som också att turen att få se himlaljusen.

Norrskensmånad

Oktober är en bra månad att rikta blicken uppåt på kvällarna. När höstmörkret lägger sig finns chansen att himlen lyser upp i klara grön- och blåaktiga färger.

Just nu är vi dessutom inne i en period av ovanligt många norrsken, berättar Urban Brändström, rymdfysiker vid institutet för rymdfysik i Kiruna.

– De varierar med solens aktivitet som går i cykler om cirka elva år. För något år sedan hade vi ett maximum av antalet solfläckar och runt dessa maximum brukar det bli fler norrsken än vanligt.

Elektroner och magnetfält

Fenomenet kommer av att solen kastar ut partiklar, främst energirika elektroner. Den så kallade solvinden kolliderar med jordens magnetfält som i sin tur ändrar form.

Elektronerna sugs in och accelererar mot polartrakterna där de på hög höjd kolliderar med luftens molekyler. Om de krockar med syre blir ljuset grönt, och om det är kväve blir det blått.

Viss chans för norrsken även i natt

– År 2003 hade vi ett väldigt kraftigt norrsken som var synligt ända ner i Tyskland. Det slog även ut strömmen för 50 000 hushåll i Malmö, säger Urban Brändström.

Även i natt finns en viss chans att se norrsken i Stockholm, om det blir klart väder, enligt SVT:s meteorologer, men det är väldigt svårt att förutse.

Mer norrskensbilder och länk till norrskenprognos hittar ni här på SVT Väders hemsida.

Högre energitillstånd

Norrsken, aurora borealis, och sydsken, aurora australis, med det gemensamma namnet polarsken är ett ljusfenomen som företrädesvis kan ses i jordens polarområden.

De infallande elektronerna kolliderar med atmosfärens atomer och molekyler och exciterar dessa till högre energitillstånd. När atomerna ”går tillbaka” avges överskottsenergin som ljus och ett norrsken uppstår.

Kraftiga norrsken, det vill säga kraftig påverkan på jordens magnetfält, kan orsaka störningar på elnätet. För om ett magnetfält genom en ledare varierar alstras elektrisk ström, så kallad elektromagnetisk induktion, något elnäten inte alltid klarar av.

Källa: Nationalencyklopedin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.