Hygienprodukter, som duschkrämer och deodoranter, medför stora utsläpp av mikroplaster, små plastpartiklar, i Östersjön.
Partiklarna förs genom avloppsvattnet ut i havet. Enligt nya beräkningar hamnar 40 ton mikroplast från hygienprodukter i Östersjön varje år.
Reningsverken förmår inte fånga upp alla partiklarna. Mellan 10 och 30 procent av dem passerar genom reningen och fortsätter ut i havet.
– Det finns en växande oro världen över för det här problemet. De minsta partiklarna äts av planktonorganismer och tas sedan upp av arterna högre upp i näringskedjan, säger Katja Broeg, forskare vid Baltic Eye, Stockholms universitets Östersjöcentrum.
Farliga partiklar
– De allra minsta partiklarna är de farligaste. De kan tränga in i vävnader och celler på musslor. Sedan konsumeras musslorna av människor och andra djur. Vi vet inte, men det kan möjligen finnas en koppling mellan mikroplasterna och minskningen av ejderstammen.
Hon presenterade de senaste rönen vid ett seminarium i Stockholm på tisdagen.
Mikroplast definieras som små plastpartiklar och fragment som är mindre än fem millimeter i diameter. Partiklarna som finns i kosmetika och hygienprodukter är normalt inte större än en millimeter i diameter.
Ökad användning
Enligt tillgänglig statistik har användningen av mikroplast i hygienpartiklar ökat i Östersjöregionen de senaste 15 åren, från 80 ton till 140 ton per år.
Merparten, 120 ton, används i Östeuropa, medan användningen i Västeuropa successivt minskat genom att företagen frivilligt fasat ut mikroplasten i produkterna på marknaden. Plasten har ersatts i första hand med kiseldioxid.
– Medvetenheten om problemen är lägre i öst, säger Katja Broeg.
Forskarna rekommenderar att utfasningen påskyndas, och att produktmärkning blir obligatorisk under utfasningsperioden.
Plast i haven
Mellan 5 och 13 miljoner ton plast hamnar i världshaven varje år, enligt en studie som publicerades i Science i februari i år. Cirka 30 procent av den totala mängden, 1,5-3,5 miljoner ton, kommer från Kina.
Studien visar också att mängden kan komma att fördubblas om tio år om inget görs åt den nuvarande trenden.
Observationer visar att stora mängder av plasten flyter omkring på ytan. Men det mesta, 99 procent, försvinner från synhorisonten. Stora mängder finfördelas och sjunker till botten, eller blir fiskföda. Vad detta får för effekter på sikt är okänt.
Källa: Science, PNAS.