Poliser som arbetar runt T-centralen i Stockholm har tröttnat på att gripa samma killar varje dag. Foto: TT/Arkivbild

Polisens larm: ”Vi går på knäna nu”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen klarar inte längre av att göra sitt jobb. En starkt bidragande orsak: De kriminella unga männen vid och runt Stockholms central som upptar stora resurser från en redan ansträngd kår.

Den här artikeln publicerades i januari 2016. Vi märker att den fortfarande delas och läses i hög utsträckning. Vi vill därför förtydliga att uppgifter och citat var korrekta vid tiden för publicering.

Frågan är minerad mark inom polisen, men problemet med de unga marockanska männen som håller till i centrala Stockholm är inte obekant. Senast i går kom besked om att Marocko nu för politiska diskussioner med inrikesminister Anders Ygeman om att det hela är ett ”gemensamt problem” och att man ”måste hitta former för att identifiera de här personerna”.

Beräkningar gör gällande att hundratals unga män från Marocko och andra länder i Nordafrika finns i Sverige just nu. Och gruppen är ett problem för polisen och andra myndigheter.

”De snor grejer överallt”

SVT Nyheter har varit i kontakt med en polis som vill vara anonym men som bland annat har arbetat med de grupper av killar som rör sig i och kring Stockholms city.

– De här killarna är ett enormt problem för oss. De snor grejer överallt och misshandlar ordningsvakter på centralen. Tar tjejer mellan benen och ger dem örfilar när de säger ifrån. Alla poliser vet om det här, säger han.

På en rak fråga om hur arbetssituationen ser ut för poliser i Stockholm dröjer inte svaret länge – den är katastrofal.

– Jag skulle aldrig släppa iväg mina barn till T-centralen, det skulle ingen polis göra, säger han.

Samarbete med Marocko

Problemet och frustrationen över situationen är något som diskuteras flitigt. Björn Cewenhielm som är kommenderingschef för Alma (den särskilda insats som leds av polisens operativa avdelning och arbetar med migrationsfrågor), region Stockholm, förklarar.

– Man tar in samma killar om och om igen och sedan släpps de ut igen eftersom man inte har en identitet eller exakt ålder, det upprepar sig hela tiden. Det är inte sällan som en grabb är ute på gatan innan polisen som grep honom är det, det får jag höra. Och det är så klart oerhört frustrerande för den polismannen. Vi välkomnar verkligen samarbetet med Marocko från polisens sida, säger han.

SVT Nyheter har pratat med flera poliser som arbetar med ungdomar i Stockholm.

– Vi gör inget annat än arbetar med det här och så har det varit i ett år. Som utredare vet man vilka det gäller och att man inte kan få fram någon identitet på dem, säger en av poliserna.

”Tar så klart resurser”

Att ungdomarna tar stora resurser från polisen som annars skulle gått till att utreda andra ungdomsbrott, erkänner man utan omsvep.

– Det här tar så klart resurser från den vanliga ungdomsbrottsligheten som stölder och narkotika. Så det är ett problem. Men vi har en tydlig prioritetsordning som kom nu 2016 och där ligger migrationsfrågor som nummer fyra och det är högt. Det som kommer innan är bland annat grova brott och akuta larm. Vi måste arbeta med detta, säger Björn Cewenhielm.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om hur svenska myndigheter står handfallna kring gruppen av ensamkommande barn från Marocko. Många tar inte ens emot den hjälp som erbjuds under asylprocessen. I stället rymmer de från de hem barnen placerats i och försörjer sig på brottslighet.

”Jag vet att det som görs inte är rätt”

Polismannen som SVT Nyheter talat med beskriver hur man för att ”hålla huvudet över ytan” börjat lösa problemet ”på annat sätt”. Av samtalet märks en uppgivenhet inför situationen, flera av mannens kollegor har redan sagt upp sig.

– Vi skriver in dem för ordningsstörning i stället, eller LOB (lagen om omhändertagande av berusad). Då får det något straff i alla fall, åtta timmar i en cell, säger han.

Ska det verkligen behöva gå till så?

– Jag vet att det som görs inte är rätt, jag ser ingen annan utväg. De ska inte vara ute och jävlas med andra människor. Jag tror att det bästa är att någon på polismyndigheten får frågan och att de tvingas berätta. Men då får vi ännu mer att göra. Vi går på knäna nu, säger han.

Ledningen känner inte till det

Från ledningshåll känner de inte igen den beskrivningen.

– Jag hoppas verkligen att det inte går till så. LOB är en vårdlag och man ska vara en fara för sig själv eller någon annan om den ska tillämpas. Det är en situationsanpassad lag så det är ju upp till varje polisman att bedöma hur påverkad någon är eller om den är påverkad, men så får det absolut inte gå till – hur frustrerad man än är, säger Björn Cewenhielm.

Kommer poliserna som arbetar kring T-centralen att tröttna och säga upp sig eller bli sjukskrivna?

– Det finns väl alltid en risk. Det går sådana tendenser i allt som är jobbigt och det är klart att det är frustrerande för dem.

Ibland kör man de här killarna till andra städer som en lösning, hur fungerar det systemet?

– Man kan placera dem i familjehem till exempel i andra städer men man låser ju inte in barn vilket resulterar i att de kan komma tillbaka till Stockholm ganska snabbt igen.

Vet du mer?

Arbetar du som polis och vet mer om det här? Mejla philip.rudolfsson@svt.se eller hanna.aler.sjoqvist@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.