Det var Katarina Taikon som ledde demonstrationerna i Stockholm och förde samtalen direkt med Erlander och Palme, i kampen om romernas, eller som man sade då, zigenarnas, framtid.
Den politiska viljan att förändra inspirerade också till att hon skrev de av många älskade böckerna om Katitzi som handlar om hennes egen uppväxt i läger på 40-talet. En tid när romer inte kunde hyra lägenhet och barnen inte fick gå i skolan.
”Jag fick mycket stryk”
Samtidigt med skrivandet och den politiska kampen, växte Katarinas egna barn upp, i Stockholmsförorten Bollmora, och det var inte lätt för Angelica Ström att vara dotter till Katarina Taikon.
– Det var svårt, det innebar också att jag fick en identitet som dotter till en romsk kvinna och som rom, och kände mig inte alls på det sättet. Och i fick skolan fick jag väldigt mycket stryk på grund av det, säger Angelica Ström-
I hela sitt liv har Angelica Ström dolt att hon är rom, och hon har inte gjort någon affär av att Katarina Taikon var hennes mamma.
Men i filmen pratar Angelica Ström om sin mamma, hon tycker hon kommit så pass långt i åren att hon nu kan ta tillbaka den här identiteten.
Hur känner du inför din mamma och hennes arbete idag?
– Jag känner en oerhörd stolthet och är jätteglad och är otroligt glad den här filmen som kommer nu i det här svåra läget tillsammans med Lawens bok och sätter in romerna i Sverige i ett historiskt sammanhang.
Dokumentären om Katarina Taikon har tidigare visats på filmfestival men imorgon är det biopremiär. Filmen heter kort och gott Taikon och är baserad på Lawen Mohtadis prisbelönta biografi.
– Vi vill berätta om en person som har betytt väldigt mycket för Sverige, som har gjort helt avgörande insatser för mänskliga rättigheter. Och också öppna upp det här kapitlet i svensk historia och låta människor möta Katarina Taikon, säger Lawen Mohtadi som gjort filmen tillsammans med Gellert Tamas.