”Jag har tänkt på det hela tiden nu på t-banan. Men samtidigt måste jag ju till jobbet”, säger Andreas Statello. Foto: SVT

Resenärer vaksamma efter ökad polisbevakning i Stockholms tunnelbana

Uppdaterad
Publicerad

Efter terrorhotet syns fler poliser än vanligt på publika platser i centrala Stockholm, bland annat i tunnelbanan.

– Vi ska inte låta oss avskräckas, säger Delshad Reza, med Koranen under armen.

Stockolmspolisen fortsätter extrabevakningen av huvudstaden med anledning av terrorhotet. Tunnelbanan är en av platserna där stockholmarna ser fler poliser än vanligt.

– Jag skulle ljuga om jag sade att jag inte påverkas av situationen. Jag har tänkt på det hela tiden nu på t-banan. Men samtidigt måste jag ju till jobbet, säger Andreas Statello, en av resenärerna på torsdagsmorgonen.

Höjt terrorhot i Sverige 2015

Koranen under armen

SVT:s team träffar Delshad Reza som kommer gående med en Koran under armen i gången mellan T-centralen och Centralen. Han berättar om sin syn på IS.

– Allah talar om för oss i Koranen att varenda själ är helig, du får inte skada en myra. Gud talar om för oss att om du dödar en oskyldig själ är det som om du dödat hela planeten, det är det värsta du kan göra. Och man får inte döda sig själv heller, men tyvärr följer inte de (IS) Koranen, de klipper och klistrar verser ur koranen, säger han.

Är du rädd för att vara här idag?

– Definitivt inte. Jag tycker inte att vi ska låta oss avskräckas, jag tror att det är det de vill. De vill att vi ska bli rädda, att vi ska skilja på muslimer, invandrare... jag tror att det är det de är ute efter.

”Inte det minsta orolig”

Säpo höjde på onsdagen hotnivån vad gäller terrorism mot Sverige till den högsta i hittills i modern tid. Samtidigt jagas en man i 25-årsåldern misstänk för förberedelse till terrorism.

– Jag har åkt tunnelbana idag och är inte det minsta orolig. Reflekterade inte över det förhöjda hotet förrän nu. Jag åker som vanligt annars vinner terroristerna, säger resenären Frank Nordin, till SVT Nyheter Stockholm.

Trygghetsskapande insats

Under onsdagen kommenterade inrikesminister Anders Ygeman (S) terrorhotet och den ökade polisiära närvaron.

– Om det finns medborgare som är oroliga av att se poliser med förstärkningsvapen, så ska man veta att de finns där för deras säkerhet, sade Anders Ygeman (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjt terrorhot i Sverige 2015

Mer i ämnet