Varje år gör Stockholms stad upphandlingar för mångmiljardbelopp. När en offentlig upphandling görs så finns det inga krav på att företagen ska ha tecknat svenska kollektivavtal, men med Vita jobb-modellen så kommer Stockholms stad kräva att arbetsgivaren erbjuder sina anställda villkor som följer kollektivavtalen.
– Det handlar ju om att vi ska veta vad vi får när vi upphandlar och att staden tidigare har upphandlat företag som inte har skött sig, bland annat har man skattefuskat, säger Roger Mogert (S), borgarråd i Stockholms stad.
Huvudentreprenören bär ansvaret
Det är huvudentreprenören som blir ansvarig för att alla följer reglerna men det är de fackliga ombuden som kommer att kontrollera att reglerna följs, något som arbetsgivarna är kritiska emot.
– Vi är väldigt tveksamma att de fackliga parterna ska vara någon typ av kontrollmyndigheter. Det är ju lätt att sammanblanda roller när de företräder de medarbetare som är anställda av våra medlemmars företag, säger Ari Kouvonen på Almega.
Men Maria Jokio på vice ordförande på Stockholms läns LO-distrikt håller inte med.
– Som fackföreningsmänniska är man ganska van att ha dubbla roller och jag har inga som helst tvivel på att vi inte ska klara av granskningsfunktionen, säger hon.
Inte dyrare för staden
Roger Mogert tror inte att upphandlingarna de kommer bli dyrare för Stockholmsstad.
– Nej, jag tror inte det. Vi har sett när man har lagt den här typen av krav så har det inte påverkat priset och sedan innebär det att vi får bort svartjobb och i förlängningen snarare tjänar pengar.