VM-stöd på en halv miljon försvann

Publicerad

Det kommunala bolaget SBR gav en halv miljon kronor till Svenska amerikansk fotbollsbollsförbundet inför världsmästerskapet som skulle hållas i Stockholm. Men VM ställdes in och pengarna, som skulle användas till marknadsföring, har nu försvunnit.

Det var när världsmästerskapet 2015 i amerikansk fotboll skulle hållas på Tele2 Arena som Stockholms Business Region (SBR) gav 500.000 kronor i stöd till Svenska amerikansk fotbollsförening (SAFF). Tanken var att pengarna skulle gå till att marknadsföras Stockholm vid VM- turneringen.

Men turneringen ställdes in, det efter att både SAFF och Internationella amerikanska fotbollsförbundet (IFAF) meddelat om att resurserna inte var tillräckliga för att kunna arrangera VM-turneringen. Men då hade skattebetalarnas 480.000 kr redan hunnit användas i PR syfte menar SAFF. Det efter att de betalat till ett PR-bolag som nu är avvecklat. Men vad som egentligen kostat framgår inte när SAFF redovisat en lista på vad PR-bolaget använt pengarna till.

”Måste få tillbaka pengarna”

– Det går inte att nöja sig med att 480 000 kronor har försvunnit, utan vi anser självklart att bolaget måste försöka få tillbaka hela beloppet. Man behöver gå till botten med vad som har hänt här, säger Martin Ängeby (L), suppleant i SBR:s styrelse.

Liberalerna i Stockholm stad krävde att SBR (Stockholm Business Region) skulle återkräva hela beloppet från SAFF, samt ta fram tydligare riktilinjer om vad som gäller vid evenemangstöd.

Liberalerna vill se ändrade riktlinjer

I tisdags gick SBR-styrelsen på Liberalernas förslag till beslut enligt följande:

SBR ska få i uppdrag att ta fram förtydligade riktlinjer för internkontroll vid evenemangsstöd. Stockholm Business Region ska närmare undersöka möjligheterna att återkräva hela det tidigare beviljade beloppet om 500 000 kr.

– Det handlar om 5 miljoner av skattebetalarnas pengar som SBR kan bevilja årligen i stöd till evenemang som anses stärka Stockholms varumärke. Men reglerna varit så pass grovmaskiga att man haft svårt att ens granska oklarheter ordentligt. Det här visar att bolaget måste ställa mycket högre krav på kontroll och uppföljning, säger Martin Ängeby (L), suppleant i SBR:s styrelse

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.