– Jag vet att jag gjorde rätt. Jag tycker att så här behandlar man inte en annan människa. Oavsett om det är en medmänniska, eller en patient eller en brukare, säger undersköterskan Peter.
Peter har lång erfarenhet från jobb inom omsorgen och vården. Det senaste året har han arbetat på ett gruppboende i Eskilstuna.
I oktober upptäckte han att en ung man med svår autism – som inte kan prata eller skriva och som har ett stort vårdbehov – inte fått mat eller sina mediciner under fyra dagar.
Stämmer det?
– Vi har startat en utredning om det här påståendet, säger Cathrin Svedlund, enhetschef vuxenförvaltningen.
Kan du säga någonting?
– Nej, inga kommentarer. Utan det får utredningen visa.
Det var när Peter kom tillbaka från några dagars ledighet som han reagerade på journalanteckningarna.
Erbjöds inte mat
– I journalanteckningarna så står det att han har ”matvägrat”, men samtidigt så står det att ”personalen väljer att ej erbjuda mat då han matvägrar”. Och likaså medicinen: ”då brukaren medicinvägrar väljer vi att ej dela medicin”. Och min mening är att man kan inte matvägra, man kan inte medicinvägra om man ej ens blivit erbjuden, säger Peter.
Peter tog kontakt med enhetschefen.
– Hon ansåg att självklart så var det en avvikelseanmälan som skulle upprättas, men hon ansåg inte att det var berättigat att göra en Lex Sarah-anmälning på det, säger han.
Man är inom omsorgen skyldig att anmäla när det uppkommer allvarliga fel. Men du har alltså inte gjort någon anmälan själv. Varför då?
– Vi har ju en utredning på det här nu då och jag har tittat igenom dokumentationen, säger enhetschefen Cathrin Svedlund.
Men du valde att inte göra en anmälan själv. Varför då?
– Jag anmäler om jag ser att det är allvarliga brister, säger Svedlund.
Inspektionen för vård och omsorg har inlett ett tillsynsärende och senast den 17 januari ska kommunen ha yttrat sig.
Vägras journalkopia
SVT Sörmland har begärt kopior av journalanteckningar, men det säger kommunen nej till – trots att vi har fullmakt från gode man.
Kommunen nekar även gode man kopior.
Du är inte längre välkommen att arbeta på det här gruppboendet. Vad fick du för besked?
– Att jag inte längre kunde fortsätta samarbetet med henne, säger Peter.
Varför då?
– På grund av att jag hade samarbetsproblem, som personalen hade påpekat efter den här anmälan hade skett och jag påpekade fel och brister i bemötandet för den här brukaren.
Cathrin Svedlund vill inte kommentera detta, med hänvisning till att hon inte kommenterar sina medarbetare.
Ångrar du idag att du slog larm?
– Nej, jag skulle göra det igen om det hände på min arbetsplats. Min yrkesheder säger mig att man gör inte så mot en annan människa, säger Peter.
Fotnot: Peter heter egentligen något annat.