Boendet för tiggare i Nyköping öppnat

Uppdaterad
Publicerad

Nu finns det ett boende för tiggare i Nyköping, men det har inte varit fullbelagt.

Boendet öppnade runt nyår och det svala intresset kan bero på att det ligger två mil utanför Nyköping.

Hittills har ett par sovit över där och några fler personer har kommit för att duscha. Några dagar har det också varit helt tomt på besökare.

De som står bakom boendet är den lokala frivilligorganisationen EUM. Eftersom organisationen är tämligen nybildad så har bara en interimsstyrelse bildats bestående av fem personer. Det är också de som har funnits på plats och öppnat dörren för de som behövt.

I Nyköping med omnejd finns för tillfället tiggare från både Rumänien och Bulgarien. Den nya frivilligorganisationen får hjälp med översättning av en person som kan rumänska. När det gäller de bulgariska tiggarna är man hänvisad till olika översättningstjänster och smarta telefoner.

I Nyköping finns ett hus som frivilligorganisationen skulle vilja utnyttja som boende, men huset ägs av kommunen. Än så länge återstår dock ett antal frågetecken att räta ut innan det boendet kan användas. Under tiden finns det nuvarande boendet drygt två mil från Nyköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.