En minkfarmare i Blekinge slipper nu ett vitesföreläggande på grund av en miss. Foto: Arkivbild/SVT

Åtalade djurrättsaktivister inte psykiskt störda

Uppdaterad
Publicerad

Ingen av de djurrättsaktivister som åtalats för en rad attentat mot minkfarmare och deras anhöriga, däribland en äldre kvinna i Katrineholm, lider av någon allvarlig psykisk störning.

Det visar den rättspsykiatriska undersökning som tre av de fem åtalade nu genomgått.

Enligt utlåtandet från Rättsmedicinalverket led de inte heller av någon allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för brotten och kan därmed dömas till fängelse.

Djurrättsaktivister inför rätta

Sex års fängelse

Åklagaren har yrkat på minst sex års fängelse för två av de misstänkta, en 24-årig man och en 22-årig kvinna från Örebrotrakten.

Tillsammans med en 32-årig man från Göteborg är de åtalade för bland annat grovt olaga intrång, grovt olaga hot, grov skadegörelse och brott mot griftefrid.

Gravsten i trädgården

Vissa brott ska ha begåtts mot en kvinna i 70-årsåldern i Katrineholm, som bland annat ska ha fått en yxa och en brandbomb i sin brevlåda.

De tre åtalade ska även ha placerat en familjegravsten, som grävts upp från en kyrkogård, i kvinnans trädgård.

Syftet med gärningarna ska ha varit att försöka tvinga kvinnan att få en släkting att återkalla sin tillståndsansökan för att starta minkuppfödning.

Dömd för mordbrand

Utöver i Katrineholm ska brotten bland annat ha begåtts i Skaraborg, Ulricehamn, Mullsjö och Södertälje.

24-åringen har tidigare dömts för mordbrand i samband med minkfarmsattentat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Djurrättsaktivister inför rätta

Mer i ämnet