Foto: TT

Gnesta djupgranskas

Uppdaterad
Publicerad

Konkurrensverket kommer nu att granska Gnestas upphandlingar, efter den skarpa kritiken kommunen fått från sina revisorer.

Gnesta är en av tre kommuner i hela Sverige, som blir granskade i en fördjupning.

 – Det är Konkurrensverkets roll att granska, men de verkar gå på vad som skrivs i media, säger Nils-Erik Selin kommunchef i Gnesta.

 Han menar att revisionen är riktig till vissa delar men inte så illa, som det framstår i rapporten.

 – Revisorerna hade bråttom och vi fick inte tillräckligt med tid på oss för att få fram adekvat underlag. Till exempel vissa ramavtal som finns, men som inte finns med i rapporten, säger kommunchefen.

Han menar också att revisorerna verkar ha missuppfattat gränsen för när det inte är lagligt att göra en direktupphandling.

 – VA-verksamhet omfattas inte av LOU – lagen om offentlig upphandling – där gränsen är strax över 500 000 kronor. Den omfattas av LUF – lagen om upphandling inom områdena vatten, energi, transporter och posttjänster – där gränsen är över 900 000 kronor, säger Nils-Erik Selin.

– Det är svåra frågor och vi är en liten organisation. Det är inte alltid vi kan upprätthålla rätt kompetens på alla platser avslutar Selin.

Konkurrensverket vill se om det finns strukturella problem säger chefen för verket, till Södermanlands Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.