Foto: SVT

Louises pojkvän jagades in i polisens dödsfälla

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått sex veckor sedan 21-åriga Louise Grundberg förlorade pojkvännen Rasmus – pappa till deras tvåårige son Liam – i dödskraschen vid Hjulstabron.

Louise visar bilder på den korta tid av familjeliv hon fick tillsammans med Rasmus Björk. En picnic vid Eskilstunaån. Sonen i pappans famn i en traktorhytt. Semesterbilder.

– Det är helt fruktansvärt. Polisen kunde ha agerat på ett annat sätt än att gillra en dödsfälla genom att öppna bron, menar Louise Grundberg.

Dödskraschen vid Hjulstabron

Och hon får medhåll av kriminologiprofessor Leif GW Persson.

– Att man tar undan en bro är en potentiell dödsfälla. Och den måste relateras till ett brott som är lika farligt. Och det finns det ju inget som tyder på här, säger han.

Hade snattat bensin

Olyckan där 20-årige Rasmus och hans jämnårige kamrat Dennis Olsson omkom skedde på natten den 12 mars vid Hjulstabron, på gränsen mellan Sörmland och Uppland.

– Rasmus ville träffa sin son och Louise. Så då ställde Dennis upp och ville följa med, säger vännen Mathias Huhta, 18, som var med och bar kistan vid Rasmus begravning.

De unga männen hade snattat bensin för 288 kronor vid en bensinmack i Uppsala. Men det var inte därför en polisbil inledde jakten, fick de anhöriga veta i kontakterna med polisen.

– De bländade inte av vid mötet och det väckte polisens intresse, säger Annika Eriksson, mamma till Dennis.

Pratade i telefon

Minuterna innan olyckan talar Louise i telefon med pojkvännen.

– Jag bad dem stanna bilen. Jag sa att det inte är värt att dö för någonting sådant här. Och så frågade jag hur fort de körde. 150 kilometer i timmen svarade Rasmus.

Louise pratade fortfarande med Rasmus när bilen körde igenom bommen och över brokanten.

– Det sista han säger är att om jag dör nu så ska du veta att jag älskar dig och Liam. Jag hörde skrik, en kort, kort stund. Och sedan smäller det.

Tjänstefel utreds

Louise är – i likhet med andra anhöriga som SVT Sörmland talat med – kritisk mot Uppsalapolisens beslut att öppna bron för att stoppa männen.

Riksenheten för polismål utreder om tjänstefel har begåtts av anställda vid Uppsalapolisen. Uppsalapolisen tackat nej till att kommentera kritiken i avvaktan på resultatet av utredningen.

– Jag får leva för vår son. Det är jobbigt, men jag måste, säger Louise.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödskraschen vid Hjulstabron

Mer i ämnet