Palestinsk fotbollsstjärna tillbaka i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Mahmoud Eid från Nyköping har spelat Asiatiska mästerskapen i fotboll för Palestina. Nu är han tillbaka i Sörmland med minnen för livet och upplevelser i bagaget som handlade om betydligt mer än fotboll.

SVT Sörmland möter Mahmoud på Fokusskolan i Nyköping. Där har han jobbat som idrottslärare det senaste året.

Härom veckan kom han hem till Sverige igen efter att ha spelat för Palestina i Asiatiska mästerskapen i fotboll, som den här gången hölls i Australien.

Barnen tar emot honom som en hjälte och frågorna haglar. ”Hur många matcher vann ni?”, ”Var det varmt i Australien?”, ”När kommer du och jobbar här igen?”.

Stort mottagande

Det var första gången någonsin som Palestina spelade en stor turnering i fotboll.

– Redan när vi kom till flygplatsen så blev vi mottagna av 200-300 personer som stod och skrek och trummade och hejade på oss. Det här är stort för dem och det betyder mycket. Det var helt underbart, säger Mahmoud.

På arenorna, utanför hotellen, och på flygplatserna kom palestinska fans i mängder och visade sin uppskattning.

– Jag tycker att det är stort. Det är första gången laget är med i en turnering, så det placerar dem på världens fotbollskarta. Folk kommer att märka mera vad som händer där, och nästa gång som de inte kvalificerar sig så kommer folk undra ”varför inte?”. Så absolut, det är jättebra, sade en palestinsk supporter utanför arenan inför matchen mot Japan.

Drabbat land

Att Palestina förlorade samtliga tre gruppspelsmatcher: mot Japan (0-4), Jordanien (1-5) och Irak (0-2), spelade mindre roll.

– Vi är ju ett väldigt drabbat land. Det är mycket runt omkring, med krig och allt möjligt. Så den här turneringen blir extra speciell. Det får alla att tänka på något annat, och vi vill ju visa alla att vi är där och att vi tänker på de som är drabbade i landet, säger Mahmoud Eid.

Ett 50-tal stater i världen erkänner inte Palestina. I kampen för att etablera sig i världen och frigöra sig från Israel har fotbollslandslaget blivit en viktig symbol.

Ännu mer nu, när landet för första gången skulle delta i ett stort internationellt mästerskap. Enligt Mahmoud blev laget motarbetat.

– Vi har inte kunnat förbereda oss som alla andra. Vi har haft mycket problem runt omkring. Israel har stoppat flera av våra spelare från att kunna delta i mästerskapet och det har blivit ett stort problem. Tränaren tar ju ut en 23-mannatrupp, och sedan när turneringen väl ska spelas så har han bara 18 spelare.

Aldrig varit i Palestina

Landslaget kan inte spela hemmamatcher i Palestina på grund av säkerhetsläget, och svårigheterna att resa på Västbanken och i Gaza.

Där har en majoritet av landsslagsspelarna sin vardag, men flera i truppen har sin bas utanför Palestina. Mahmoud har aldrig varit där.

– Nej, jag har aldrig varit i Palestina. Min familj kom 1990 till Sverige. Det har alltid varit massa krig, så jag har aldrig haft tillfälle att kunna åka. Det har varit jättetufft. Men nu är det lugnare, så nu kan man åka. Jag ska försöka åka dit så fort som möjligt så jag får se hur det är. Det är ett måste.

Bytte tröja med Honda

Han är uppvuxen i Nyköping, den gångna säsongen spelade han för Bissarna i division 1. Hemma i bostadsområdet Herrhagen har han sparat minnen från äventyret i Australien, och mötet med japanska storstjärnor. Mahmoud visar upp en matchtröja som han bytte till sig med Keisuke Honda i Japan.

– Den här tröjan är från en världsstjärna som spelar i AC Milan. Han fick jag möta i första matchen i Asiatiska mästerskapen.

Om Mahmoud blir kvar som idrottslärare på Fokusskolan hänger på om han blir kvar i Nyköpings BIS eller inte. Efter 12 mål på 30 matcher i division 1 har han fått förfrågningar från klubbar i allsvenskan och även från utlandet. Han blir 22 år i sommar och hoppas att karriären ska ta fart.

– Just nu gäller det att ta ett steg där det känns bra för mig. Där jag kan utvecklas i lugn och ro. Om jag hamnar utomlands eller om jag hamnar här i Sverige återstår att se. Det handlar om att komma till en klubb där jag kan utvecklas och spela i lugn och ro.

Men eleverna på Fokusskolan hoppas att han blir kvar i Nyköping, med Bissarna, och därmed fortsätter som idrottslärare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.