Ask.fm är ett socialt nätverk där användaren kan registrera en profil, lägga upp bilder och svara på frågor. Den som vill ställa en fråga behöver däremot inte registrera sig, utan kan vara helt anonym.
– Tonen mellan användarna är oerhört rå och inte sällan med grova sexuella anspelningar. Anonymiteten gör att inläggen från frågeställarna har en annan karaktär än till exempel på Facebook och Instagram. Kommentarerna är både grövre och mer sexuella, säger Henrik Anängen, IKT-samordnare inom Barn Utbildning Kultur på Nyköpings kommun.
Från och med i dag är sajten blockerad från skolornas nätverk i kommunen. Detta sedan både skolledare, pedagoger, polis och socialtjänst slagit larm.
”Vidriga kommentarer”
– Det är vidriga kommentarer som skrivs. Det är anonyma forum där man kastar skit på varandra, säger Maria Ulvenhag vid Nyköpingspolisen.
Beatrice Hagfalk, ungdomsstödjare vid socialtjänsten, håller med om kritiken.
–Det är så nedlusat på den där sidan med hot, trakasserier och kränkningar. Det är mycket sexuella anspelningar, särskilt mot tjejer i 13-14-årsåldern, säger hon.
Nätmobbningen uppges även ha orsakat konflikter och problem mellan elever ute på själva skolorna.
Men hur stor skillnad kan det göra att sajten stängs ner på skolorna? Eleverna har ju fortfarande sina mobiler?
– Jag vet inte om det gör någon skillnad, men det är ett jätteviktigt ställningstagande att det här inte är okej, säger Beatrice Hagfalk.
Henrik Anängen säger att man är medveten om problemet och håller med om att blockeringen inte är någon hållbar lösning i längden.
– Det kommer alltid komma nya sajter eller sociala nätverk som skolan måste förhålla sig till. Det viktigaste är att lärare pratar med eleverna kring dessa frågor, säger han.
Utbildning på gång
Skola, socialtjänst och polis i Nyköping arbetar just nu med att ta fram insatser för att utbilda elever, pedagoger och föräldrar i de här frågorna. Projektet är tänkt att sjösättas till hösten.
– Vi jobbar aktivt med det här, säger Henrik Anängen.
Kommunens ungdomsstödjare och polisen uppmanar föräldrar att besöka sajten för att själva se vad som försigår.
Finns hjälp att få
Maria Ulvenhag vid Nyköpingspolisen vill även poängtera att det finns hjälp att få om man har utsatts för nätmobbning. Hon rekommenderar att man tar kontakt med kommunens ungdomsstödjare och vid en eventuell polisanmälan finns även brottsofferstödjare som kan hjälpa.
– Man behöver inte gå runt och känna att man är ensam mot världen, säger Maria Ulvenhag.
Ask.fm startades i Lettland 2010 och hade i juni förra året 65 miljoner användare. Sajten fick hård kritik i fjol sedan en 14-årig flicka i Storbritannien tagit livet av sig efter att ha utsatts för nätmobbning.