För snart 20 år kunde man se en kanadensisk vattenbombare flyga över Stadsfjärden i Nyköping. Planet hyrdes in av Statens Räddningsverk för att testas i svenska förhållanden.
Redan innan projektet startade insåg man att planet var en dyr investering.
– Ett sådant här projekt kostar en hel del pengar, och därför har man väl tvekat, sade Thorwald Snickars, dåvarande räddningschef Nyköping, till SVT Östnytt i juni 1995.
Ett år senare slog en statlig rapport fast att planet skulle vara lönsamt på sikt. Skopan, som planet kallades, konstaterades kunna släcka stora bränder snabbare och billigare.
”Tiden har en avgörande betydelse”
Har man plan att sätta in dag ett på en skogsbrand är det stora värden som kan räddas. Branden i Västmanland så här långt kostat en person livet och skog för upp mot en halv miljard har gått upp i rök.
– Tiden har en avgörande betydelse vid den här typen av snabba brandförlopp. Hade de här planen funnits tillgängliga tidigare så hade det naturligtvis kunnat sett ut på ett annat sätt, säger Jan Wisén på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Det blev inte något köp av vattenbombande flygplan på 90-talet, men nu kanske det kan bli av.
– Den här branden tillsammans med andra saker, som till exempel fler extremväder kommer säkert leda till en diskussion och debatt om detta, säger Jan Wisén.
Ur Räddningsverkets rapport R53-166/96
”Samstämmighet råder bland de räddningsledare och övrig släckpersonal som under provperioden utnyttjat Skopan att flygplanet varit mycket effektivt i släckningsarbetet. Behovet av konventionella resurser har minskat betydligt.”