Adoptera ditt eget bi

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på bin oroar så mycket att det nu är möjligt att  adoptera  en egen bikupa i Hässleholm. Nu har två eldsjälar kommit på den lite udda idén som ska få antalet bisamhällen att öka.

Grönskan vid  Fridhems koloniträdgård i Hässleholm är snart i full blom, och om de fruktträd och bärbuskar befruktas – pollineras – så blir skörden riklig.

Men för det behövs det bin och någon som tar hand om nya bisamhällen. Men att odla bin är inte alls lika vanligt idag som det var förr i tiden.

Många biodlare har försvunnit -  något som oroar vissa.

 -  Har vi inga pollinatörer då kommer vi få svårt att få at eftersom bin pollinerar mycket av det vi äter, säger Sofi Holmgren

Sofi Holmgren och Stina Lindén har nu tagit saken i egna händer. De erbjuder möjligheten att adoptera bin. Och för det ändamålet har de letat upp trädgårdar där de kan få ställa ut sina tio bikupor.

 – Trädgårdsägarna betalar ingenting för att ha bikuporna, utan förhoppningen är att de ska se att det inte är så svårt och att de vill köpa ut kupan och ta hand om den, och på så vis kan vi sätta ut fler. Sen så är dealen för de som inte kan ha bin att de kan köpa andelar i bikupan. De får då två burkar honung som tack för sitt stöd, berättar Sofi Holmgen.

-  Vi sätter ju ut tio samhällen och vi är rätt så säkra på att bina stannar inom stan och pollinerar både blommor och fruktträd. Så vi hoppas att trädgårdsägarna ska se att de får mer växtlighet och äpplen och päron, säger Stina Lindén.

En av kuporna har precis hamnat här i Fridhems koloniträdgård. Andra hamnar i villaträdgårdar. Stina Lindén och Sofi Holmgren åker med jämna mellanrum ut och kontrollerar så att allt står rätt till med bikuporna.

– Var sjunde till var tionde dag är vi ute hos bina enligt rullande schema, säger Sofi Holmgren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.