Ambulans i stället för alvedon

Uppdaterad
Publicerad

En äldre dam kommer inte fram till sin vårdcentral – och ringer ambulansen i stället. Och en 23-årig man misstänker att hans huvudvärk är något allvarligt och övertalar SOS att skicka en ambulans. Ja, så kan det se ut en vanlig dag i Skåne.

Att akutmottagningar tvingas ta emot allt fler unga vuxna som inte är akut sjuka har vi berättat om förut. Men fenomenet belastar också andra delar i vårdkedjan – exempelvis ambulansverksamheten.

Bland ambulanspersonalen talas det allt mer om problemet med ”onödiga” transporter där patienten inte hade behövt akut hjälp utan hellre borde tagit sig för egen maskin till vårdcentralen eller akuten.

– Ibland hade det kanske hjälpt att ta en Alvedon, konstaterar en ambulansförare som Sydnytt träffar vid akutmottagningen på Skånes Universitetssjukhus i Lund.

Fler och längre uppdrag

För Falck, som kör ambulanserna i bland annat Lund på uppdrag av Region Skåne, har antalet uppdrag ökat med 40 procent på bara några år. Samtidigt har den genomsnittliga tiden per uppdrag ökat, vilket bland annat beror på att det kan vara kö för ambulanserna in till akuten och att  personalen inte sällan måste stanna kvar med patienten inne på akuten innan mottagande personal kan ta över.

Antalet bilar, däremot, är lika många – eller få – som tidigare och det innebär ökad risk för att den som verkligen behöver en ambulans kan få vänta.

Krav på utvärdering

Nu höjs också röster för att Region Skåne, tillsammans med SOS Alarm och ambulanserna, ska granska uppdragen för att se hur många av uppdragen som är ”onödiga” och försöka ringa in orsakerna.

Två grupper tycks överrepresenterade: unga män och kvinnor som övertolkat sina egna symptom och mer eller mindre kräver att få åka ambulans, samt människor  som kanske inte kommit fram på telefon till sin vårcentral och sedan ringt sjukvårdsupplysningen innan de inte sett någon annan utväg än att ringa SOS Alarm.

Information kan hjälpa

– Det gäller ju att informera mycket utåt, från sjukvårdshuvudmannen, att man ringer ambulansen när man har de här symptomen, konstaterar Rickard Uppenberg, huvudskyddsombud för Vårdförbundet och som sett allt fler ”bedömningsuppdrag” där ambulanspersonalen åker ut för att göra en bedömning som oftast lika gärna kunde gjorts på en vårdcentral. Följden blir stress och att många ambulanser står upptagna när de behövs bättre någon annanstans.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.