Birigitta och Leif Harlén är i dryga 70-årsåldern och tog ett radikalt beslut om att flytta till ett relativt nybyggt hyreshus med hiss och med halva bostadsytan. Efter 36 års boende i patriciervåningen i centrala Lund utan hiss insåg dom att den var alldeles för dyr och stor.
– Det tog två dagar att putsa fönstren säger Birgitta Harlén som genast rättas av hennes man Leif.
– Det tog väl en hel vecka, säger Leif lite tyst.
– Den här lägenhetens fönster tvättar jag på en kafferast, säger Birgitta och skrattar.
Och när Lunds Universitet idag bjöd in till konferens idag om åldrande och boende blev det snabbt fulltecknat men Birgitta och Leif hade lyckats få plats.
Behovet blir bara större
Professor Susanne Iwarsson säger att behovet av anpassat boende och flytt blir bara större med en växande skara åldringar.
Doktoranden Marianne Granbom har gjort en undersökning med djupintervjuer med ett åttital plusåttioåringar i Sverige och Tyskland visar att många av dom tycker det är för sent att flytta.
– Dom är rädda att flytta trots att behovet ökar.
Men paret Harlén är pigga pensionärer som både spelar golf och gör långa utlandsresor. Därför är det inte tu tal om att få hjälp med städningen och ännu mindre med matlagningen.
– Vi behövde egentligen inte flytta men vi planerar för att vi ska bli ännu äldre säger Leif och Birgitta i mun på varandra.
Ny app ska hitta lediga boenden
Idag presenterades på konferensen en ny app som just nu prövas ut i Sverige och Lettland där äldre människor kan hitta lediga alternativa boenden i närområdet.
– När man skrivit in sin funktionsprofil så kan man exempelvis få fem förslag till boenden i området kring Lund i sin mobil, säger professor Susanne Iwarsson.
Paret Harlén är bestämda när dom säger att de inte ångrar sig inte men ibland kommer saknaden över dom.
– Den andra lägenheten var över hundra år och hade en speciell atmosfär, här är det dött säger Birgitta Harlén tvekande.