Berndt vaktade freden för 80 år sen

Uppdaterad
Publicerad

Miltäruniformen hängde han av redan på 30-talet  – så idag får det bli civil kostym när han ska träffa kungen. Sydnytt har träffat Sveriges äldste utlandsveteran, 99-årige Kristianstadbon Berndt Enström.

Han var väl inte riktigt krigartypen, menige Enström från Visby. 19 år gammal deltog han i FN-föregångaren Nationernas Förbunds första internationella insats. Att han ställde upp som frivillig berodde mest på att han var pank och behövde pengar till juridikstudierna.

– Det var första gången min pappa var stolt över mig, säger han och skrattar åt minnet.

Året var 1934 när orosmolnen drog ihop sig över tyskspråkiga Saarområdet. Femton år efter första världskriget skulle invånarna i en folkomröstning få avgöra om de ville tillhöra Tyskland, Frankrike eller fortsätta förvaltas av NF. Propagandan var hätsk, inte minst från Tysklands nye ledare, och NF beslöt sända trupp för att övervaka omröstningen.

– Man var orolig för vad Hitler kunde tänkas ställa till med. Även om ingen ännu insett den fulla vidden av hans ondska fanns farhågor om att utvecklingen i Saar kunde äventyra världsfreden, berättar Bernt Enström.

Blev goda vänner

Till all lycka avlöpte uppdraget lugnt. Saarborna valde med stor majoritet att uppgå i Tyskland och de tuffaste drabbningarna soldat Enström kunde avrapportera hem till lokaltidningen på Gotland utspelade sig vid bordtennisborden.

– Vi blev väldigt goda vänner med civilbefolkningen och umgicks flitigt med dem på traktens värdshus. Det är en vänskap som hållit i sig. Jag har flera gånger senare besökt Saar och hälsat på gamla bekanta, säger han.

Träffar kungen

Idag lämnar den nu 99-årige Berndt hemmet i Kristianstad för att träffa kungen under veterandagen i Stockholm. Där blir han ende NF-soldaten i skaran av gamla svenska utlandskämpar, alla andra ställde upp under FN-flagg.

– Det känns lite yrvaket att plötsligt vara äldst. På den tiden var jag ju näst yngst i den svenska Saarbataljonen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.