Foto: Ylva Esping

Därför får vårdpersonal inte bära knapp mot rasism

Uppdaterad
Publicerad

Inför Jimmie Åkessons besök har speciella pins med texten ”Vårdpersonal mot rasism” tagits fram av vårdpersonal på SUS. Men de som bär dem hotas med varning av sjukhusledningen.

Sydnytts reporter Ylva Esping rapporterar att flera ur personalen tagit av sig sina knappar. Men några bär dem fortfarande på sig.

En av de vårdanställda Sydnytt pratar med har fortfarande på sig knappen, trots den varning han säger utgått från ledningen.

Fri från budskap

Jan Eriksson, sjukhuschef på SUS, förklarar att reglerna är väldigt klara när det gäller manifestationer av olika slag.

– Arbetskostymen är till för att ha på sig när man ger vård och den ska vara fri från manifestationer av alla slag, säger han.

– Till en del handlar det om vårdhygien och att man inte ska ha på sig något som kan samla på sig mikrober och annat som kan sprida smitta. Men det handlar också om att vi inte vill hamna i diskussion om det ena eller andra budskapet. Inte heller i en diskussion om hur många knappar man får ha.

Nej till alla budskap

Att en antirasistisk knapp skulle vara helt okontroversiell håller han inte heller med om.

– Även den som har rasistiska åsikter måste kunna känna att han eller hon får samma vård som alla andra, säger Jan Eriksson.

– Därför säger vi nej till alla manifestationer, hur goda och behjärtansvärda de än är.

Jan Eriksson säger att han förstår hur de som kritiserar knappförbudet resonerar. På samma sätt hoppas han att de ska förstå hans argument.

Kan lösas

Vad händer då med den som trotsar förbudet? Riskerar den personen en varning?

– Ska man ta det hela rent formellt så är det så att om det är någon som inte följer reglerna så kan det bli tal om en disciplinåtgärd, säger han.

– Jag har dock väldigt svårt att se att det skulle gå så långt i det här fallet. Jag har fullt förtroende för att anställda och chefer kan lösa det här på ett bra sätt.

Stort förtroende

Överhuvudtaget så betonar Jan Eriksson sitt stora förtroende för personalen på alla nivåer.

– Det är vår skyldighet att se till att folkvalda politiker ges möjlighet att besöka vår verksamhet. Den här gången är det ett besök som orsakat mycket uppmärksamhet. Jag tycker dock att både chefer och andra anställda har gjort ett jättebra jobb för att få det att fungera, säger han.

– Jag kan inte nog beklaga att några av våra anställda blivit utsatta för hot och vi måste givetvis göra vårt yttersta för att de också i fortsättningen ska kunna känna sig trygga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.