”De gör inget de inte kan”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagskvällen stod människokroppens fysiska möte med det urbana rummet i fokus i Helsingborg. Lite enklare uttryckt: Våghalsiga personer kastar sig över hinder i staden.

Det handlar om parkour. Det handlar om att så snabbt och elegant som möjligt ta sig över hinder.

På området framför Kärnan i Helsingborg har en särskild bana bygts upp för kvällen. En regnskur strax före tävlingsstart gör arrangörerna en aning nervösa.

-Vi har torkat av allt så bra det bara går. Det får verkligen inte vara halt, sa Filip Ljungberg, en av staden eldsjälar inom Parkour.

Helsingborg har kommit bli något av ett Mecka för Parkourutövare. Spridning på Youtube och nyfikna ungdomar sägs vara anledning.

-Vi har startat utbildning som tränar 380 barn, och det har blivit en dragningspunkt, säger Filip Ljungerg.

”Gör inget de inte kan”

Så sätter tävlingen igång, och deltagarna kastar sig i hög fart nerför banan. Att en viss fara lurar i varje moment är svårt att bortse ifrån.

-Men de gör ingenting de inte har kontroll över. Även om det är massvis med publik gör de ingenting de inte kan, säger Filip Ljungberg.

Tävlingen

16 personer från olika länder deltar.

Åldern på de som deltar är mellan 18 och 25 år de som tävlar.

Banan ska klaras av på max 1 minut. Det är inte tillåtet att stanna upp, utan kroppen måste vara i ständig rörelse.

Poäng delas ut av 4 domare. 6-8 tävlande går vidare till final.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.