Deckardebut i Malmömiljö

Uppdaterad
Publicerad

Set Mattsson är sjuksköterska och journalist. Nu har han gjort debut som författare med ”Ondskans pris”, en deckare i historisk Malmömiljö.

Året är 1945 och andra världskriget har just tagit slut. Ett mord inträffar i ett flyktingläger på Malmöhus. Det är inledningen på ”Ondskans pris” som inte bara är en deckare, utan också en skildring av det samhälle som fanns då.

De kom i tusental från andra sidan Östersjön när kriget tog slut  våren 1945. Åtskilliga av dem var lägerfångar, utmärglade, skadade fysiskt och själsligt. I Malmö var kallbadhuset det första ställe de kom till.Och det är också där ”Ondskans pris” börjar.

– Där tvättades de och avlusades. Och i vissa fall brändes kläderna eftersom man var rädd för fläcktyfus, säger författaren Set Mattsson.

Fästningen Malmöhus gjordes om till flyktingläger, och det är också där en kvinnlig flykting mördas i romanen. Men Set Mattsson berättar också om andra brott, som bygger på fall han träffat på i sin research.

– Det som överraskade mig mest var att den typ av brottslighet som vi förknippar med nutiden, som t ex att barn utnyttjades sexuellt, också förekom då. Den gamla goda tiden som många pratar om har faktiskt aldrig riktigt existerat, säger han.

Set Mattsson har tidigare jobbat som sjuksköterska och journalist. Nu debuterar han som författare vid 56 års ålder. Och förlaget, Historiska medier,  har beställt två böcker till.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.