15 år för gatuköksmord

Uppdaterad
Publicerad

Tre av de fyra åtalade männen döms för mord till 15 års fängelse var. Malmö tingsrätt ogillar mordåtalet mot den man som släpptes ur häktet i slutet av juli.

En dag i augusti för snart ett år sedan sköts en 19-årig man till döds utanför ett gatukök i Malmö. På fredagen kom domen.

Fyra män har åtalats för mordet och åklagaren menade att alla fyra skyldiga till mord trots att inte alla sköt.

Tingrätten dömde alltså tre av de åtalade, medan åtalet mot den fjärde ogillas.

Tre är bröder

De fyra männen är släkt, tre av dem är bröder.

Domstolen konstaterar att det inte finns någon teknisk bevisning som direkt stöder åklagarens talan. Den viktigaste bevisningen baseras på vittnen.

Offret dog av nio snabba skott från två olika vapen. Vem som avlossade skotten har inte gått att utreda. Det råder dock inga tvivel om att det är någon av de tilltalade som skjutit ihjäl mannen, heter det i domen.

Syfte att döda

Två av de dömda avlossade de dödande skotten. En av dem sköt mot offrets vänstra brösthalva, den andre mot hans huvud. Att syftet var att döda är uppenbart, enligt tingsrätten.

Den tredje mannen som döms för mordet har inte skjutit, men han räckte över ett vapen som sedan användes för att döda.

Den man som frias helt uppehåll sig också på mordplatsen. Däremot har han varken fysiskt främjat skjutningen eller psykiskt stöttat männen som sköt. Inte ens planeringen har han deltagit i, heter det i domen.

”En ren avrättning”

Vid det första skottet satt offret upp. Skotten fortsatte när 19-åringen trillade ner på marken. Tingsrätten utesluter inte att skottlossningen fortsatte efter att de dödande skotten träffat honom.

”Beskjutningen kan närmast liknas vid en ren avrättning”, skriver tingsrätten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.