Fertilitetstest ska hindra barnlöshet

Uppdaterad
Publicerad

Sjukhuset i Malmö vill nu ge kvinnor i åldern 25-35 år en chans att att kolla upp hur stor möjlighet de har att bli gravida – och när det kan vara försent. Allt som återstår är ett godkännande från etikprövningsnämnden i Skåne.

Det här är helt nytt i Sverige. Fertilitetstestet innebär att en del kanske kan undvika ofrivillig barnlöshet senare i livet. Det är ett problem som drabbar många hårt.

 – Vi började för drygt år sedan, och hade som alla andra försökt ett tag själva. Sen insåg vi att det här blir nog inte som vi har tänkt oss, berättar Cornelia  Armano i Lomma, som också är ordförande i  Barnlängtan, en patientförening för ofrivilligt barnlösa.

Cornelias resa till barn är lång. Hon började i tjugoårsåldern och är idag 35 år, men hennes kropp vill inte. Det är ett par år kvar innan drömmen kanske blir till verklighet – via adoption.

 – Nu har vi gått vidare efter många behandlingar och står i adoptionskö. Vi har några år kvar innan vi kan bli föräldrar, berättar Cornelia.

Enligt Barnlängtan, patientföreningen för ofrivilligt barnlösa, så berör infertilitet kanske ända upp till  20 procent av alla kvinnor. Många vet inte alltid om det.

Och kanske en del  kan bli gravida om de börjar i tid,  istället för att vänta tills det kanske är försent. Det kan komma som en överraskning.

Det vill universitetssjukhuset i Malmö ändra på. Nu vill man erbjuda Malmös kvinnor i åldern 25-35 gratis fertilitetskoll.

– Vi vill identifiera de kvinnor eller de par som är i riskzonen, säger Aleksander Giwercman, chef för  Reproduktionsmedicinskt centrum, RMC, på sjukhuset i Malmö.

Men när man kallar kvinnor som är 25, är det helt vanligt att man då börjar fundera på om man vill ha barn?

 – Nej, men som vi funderat så kanske man ska börja fundera. Man har liksom inte pratat om det här med vilken betydelse åldern har, säger Aleksander Giwercman.

Fertilitetskontrollen som är ett EU-finansierat projekt kan starta till hösten. Nu väntar man bara på ett godkännande från den regionala etikprövningsnämnden.

Om projketet blir lyckat kan det mycket väl spridas till resten av landet, tror Aleksander Giwercman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.