Framtidens formgivare visar formen

Uppdaterad
Publicerad

Ett skåp som känns och hörs som man kan göra avtryck på och uttrycka sig på när man inte finner orden längre.

Jenny Ekdahl från Malmö, är en av de unga formgivare som valts ut bland 400 sökande till Ung Svensk Forms finaste utmärkelse. Hennes skåp ”Dear disaster” är inspirerat av naturens krafter.

Skåpet är tillverkat i massiv bok med 2000 vändbara träfjäll som formar sig till vatten och vågor när man tar på dem.

– Det är många som som säger att det här skåpet är väldigt uppskattat av barn. Men faktum är att de vuxna gillar det också och beter sig på samma vis inför skåpet. Alla vill ta på det, säger designern Jenny Ekdahl till Sydnytt.

Asfaltblommor

Skåpdörrens struktur symboliserar en process av att få förtroende för naturen efter en naturkatastrof med hjälp av repetitiva rörelser och abstrakta mönster som kan ge uttryck för användarens känslor.

Caroline Brahme, som nyss läst industridesign i Lund, har gjort ett verk som välkomnar asfaltsblommor. Grey to green är en serie betongplattor med hål i som välkomnar den oönskade grönskan i stan. Tanken med plattorna är att göra de växande städerna grönare och bidra till en mer hållbar urban miljö.

– Varör inte planera in den små skaliga grönskan redan från början, så den blir fin och på så sätt också göra staden grönare, säger Caroline Brahme, designer.

Socialt engagemang

Ung Svensk Form är en arena för ung svensk design som vill uppmärksamma och lyfta fram behovet av att skapa ett kreativt utrymme inom designarbetet. Tanken är att   göra det möjligt för unga formgivare att våga tro på sin idé, genomföra den, våga leka, pröva och undersöka fritt utan krav på anpassning till marknaden.

– Vi samlar ihop här en utställning som är en slags rapport över vad som görs inom den unga svenska designen. Det kan handla om mode, arkitektur, möbelformgivning, illustration, allt. Det finns en stor bredd och mycket gränsöverskridande, säger Karin Wiberg, projektledare Ung Svensk Form.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.