Hemma hos matkreatören och folkhälsovetaren Jenny Neikell i Malmö puttrar och bubblar det i kylen. Och, i fönstret.
– Det där? säger hon och pekar mot en burk med mystiskt, gulbrunt innehåll.
– Det är kombucha, jag vet det ser väldigt äckligt ut. Det är en cellulosa-pannkaka som består av bakterier som fermenterar te. Det blir som en syrlig dryck, säger Jenny Neikell.
För två år sedan lämnade Jenny Neikell kontorsarbetet och startade eget – nu säljer hon syrade grönsaker till butiker och restauranger och håller även kurser i hur man syrar grönsaker.
Hon vill ge de goda bakterierna upprättelse, i en tid med konserveringsmedel, e-nummer och tillsatser.
– Folk tänker tyvärr att bakterier är något dåligt, det ä rhimla synd. De flesta bakterier är inte bara nyttiga utan helt livsnödvändiga. Och så finns det ett fåtal dåliga, som tyvärr – som alla andra som uppför sig illa – får mer uppmärksamhet än dom goda, säger hon.
Långkok, pulled pork, surdeg – i tidningar, radio, tv och inte minst på nätet talas det varmt om trenden med långsam matlagning, som hållit i sig ett bra tag nu. Men tid kostar, brukar man ju säga. Jenny Neikell menar att man i själva verket tjänar mycket på att låta tiden ha sin gång.
– Vi väntar ju aldrig nu för tiden utan är vana vid att få allt vi vill ha på en gång. Man glömmer charmen med att vänta.
Det är många som säger till mig ”Gud du måste vara världens mest tålmodiga människa, du står där med dina morötter och två månader senare får du se hur det blev”. Men ja, tänk vad mycket spännande längtan det är i den processen, säger Jenny Neikell.