”I början var det exotiskt”

Uppdaterad
Publicerad

När Midhat Ibrahimbegovic flyttade till Sverige var han bland de första muslimerna i Skåne. Nu, nästan 60 år senare ser situationen för sveriges muslimer annorlunda ut – och Midhat själv är föremål för en konstfilm.  

För 60 år sedan stod han på perrongen i Lund med 6 koffertar, han hade kommit från forna Jugoslavien för att studera. På den tiden var han den enda muslimen i Lund och i Malmö fanns, så vitt han vet, bara tre stycken.

– I början var det exotiskt att vara muslim, det fanns inte mycket kännedom om islam över huvud taget, säger Midhat Ibrahimbegovic .

Efter några år blev behovet av ett samlingställe för muslimer blev allt mer påtagligt.

– Då hade vi vår helg som vi firade i Malmö, så kom nästan 70 personer och då blev det starten kan man säga, att vi började samlas och träffas, berättar han.

1984 stod Skandinaviens första moské klar. Men det har inte varit problemfritt, flera attentat har riktats mot moskén och Midhat upplever att attityden i samhället har ändrats.

– Vi har märkt att attityden mot muslimer har förändrats på ett negativt sätt, när det sker något utomlands talar man om det, självmordsbombare med mera. Vissa politiska partier som är extrema utnyttjar detta i sitt syfte så att de kan säga titta vad muslimerna gör, menar han.

Nu är Midhat och hans fru Asta föremål för scenkonstgruppen Barra Barras nya projekt, och Midhat tror att det finns flera anledningar till att göra filmen.

– Det är unikt att starta en moské, den första i Skandinavien och alla dessa problem som har funnits och som vi har överbryggat. Det är både det och också att Asta och jag har två olika religioner och ändå har vi samsats, säger han

Under hans snart 60 år i landet har muslimernas situation ändras o det han tror blir viktigt i framtiden är imamernas utbildning.

– Vi skulle gärna vilja ha en utbildningsnivå för våra imamer här i Sverige, det var tanken från början att det skulle finnas här i Lund. Det skulle hjälpa till rätt mycket faktiskt, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.