Inställda operationer kostar miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals operationer ställs in med kort varsel i Skåne varje år. För patienterna innebär det oro och väntan – för Region Skåne stora kostnader.

Det handlar om uppemot 16 miljoner kronor om året i skattepengar som de inställda operationerna kostar. Det är lika mycket som det kostar att driva en operationssal i nästan ett helt år.

Och förutom samhället så drabbas också patienterna som förberett sig och ställt in sig på operationen.

Det finns tre skäl till att operationerna ställs in: att patienterna inte dyker upp, eller att patienterna helt enkelt är för sjuka. Men det kan också vara organisatoriskt – som att andra operationer tagit för lång tid, att det kommit in akutfall eller att det finns för få vårdplatser.

Enligt Sydsvenskan framgår det i en revisionsrapport som presenteras i dag att 2.500 operationer ställdes in med kort varsel mellan januari och maj i fjol.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.