”Jag var nästan säker på att jag skulle dö”

Uppdaterad
Publicerad

På biderna från övervakningskameran ser man tydligt den röda laserpunkten intill gymbesökaren. Därefter kommer smällen och mannen släpper sin skivstång i golvet.

30-åringen vittnade om hur han först inte själv förstod vad som hade hänt. Om hur en annan gymbesökare var de som berättade att han hade träffats av ett skott.

-Då började jag förstå att jag var skjuten på riktigt. Jag var nästan säker på att jag skulle dö, säger han.

Serieskytten i Malmö

Klockan var 23:15 den 26 juni 2010, platsen ett gym på Vendelsfridsgatan i Malmö.

-Flera andra reagerar på en smäll och någon ser en springande man utanför, berättade kammaråklagare Håkan Larsson vid måndagens rättegång.

På bilder visar han det buskage utanför byggnaden där han menar att Peter Mangs stått och skjutit.

På sjukhus efteråt opereras 30-åringen akut och en kula tas ut ur hans ena arm.

Senare samma natt inträffar ytterligare en skjutning i Malmö och även den är Peter Mangs åtalad för.

Mangs läser

Precis som många gånger tidigare läser Mangs i en medhavd bok medan åklagaren gör sin sakframställan.

Larsson klargör senare att det var rester av en kula som plockades ut ur den träffade mannens arm redan på gymmet. Kulan i ryggen togs ut vid operation på sjukhuset. Enligt rättsläkarintyget är det osäkert om mannen träffats av en eller två kulor.

Det vapentekniska utlåtandet visar att kulan kan har skjutits ur samma vapen som användes vid skottlossningen drygt en timme senare samma natt, men någon stark överensstämmelse med Mangs Glock-pistol hittas inte. Den tomhylsa som hittades utanför gymmet kommer, enligt teknikerna, inte från samma vapen som kulan.

-Det rör sig alltså om en så kallad spillhylsa, konstaterade Larsson.

Han visar sedan uppgifter från den dator som Mangs disponerade i juni 2010 och som visar att han flera gånger under natten och dagen därpå varit inne på nyhetssajter och följt rapporteringen om de senaste skottlossningarna i Malmö.

Fortfarande sjukskriven

Försvarsadvokaten Douglas Norking konstaterar i inledningen av sin sakframställan att det skedde inte mindre än tre skottdåd i Malmö natten den 26-27 juni 2010. Han säger att Mangs nekar till skottlossningen mot gymmet. Norking pekar också på att en cigarettfimp hittades där skytten misstänks ha stått och att dna från fimpen inte stämmer med Mangs.

Mannen är fortfarande sjukskriven två år efter händelsen och har förlorat sitt jobb i Danmark. I ett försäkringsärende ska graden av hans bestående invaliditet bedömas inom kort, berättar hans målsägandebiträde i rätten.

Mannen får frågan om någon i hans bekantskapskrets eller någon han varit ovän med kunde ha legat bakom skjutningen.

-Nej, ingen alls, svarar han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Serieskytten i Malmö

Mer i ämnet