Känsloladdat möte när SDU kom till Polhem

Publicerad

De togs emot med blandade känslor, SD:s ungdomsförbund på Polhemsgymnasiet i Lund. Men de togs emot och bjöd in till en laddad diskussion.

Så sent som i våras blev Sverigedemokraterna portade från en skola i Trelleborg. Elevernas säkerhet kunde inte garanteras, resonerade skolledningen

Idag var partiet på besök på Polhemskolan i Lund. Men åsikterna om deras närvaro går isär.

–Vi måste våga ta diskussionen, säger rektor Torbjörn Hanö.

 – Jag känner mig kränkt av att de står här, i min skola, säger eleven Karen Catalan.

Skolledningen hade fått information i förväg om att någon slags manifestation mot SDU:s besök skulle äga rum. På plats på torsdagsförmiddagen fanns en handfull poliser, lika många Sverigedemokrater och ett femtiotal elever.

Bjöd på tårta

Banderoller med texten ”Polhem mot rasism” vecklades ut och det bjöds på tårta.

–Har man en sån samhällsyn och en sån människosyn som SDU har tycker jag att det är ett tecken på att man fått för lite kärlek när man var liten. Så vi bjuder alla på tårtor, det finns vanlig svensk tårta och vegan-tårta, säger Ida Westelius.

Karen Catalan är en av de elever som arrangerar manifestiationen.

– Jag förstår att det är jobbigt för skolledningen att neka ett förbund för att komma hit. Men just det här förbundet kränker många av eleverna som går här och då tänker vi i allafall motdemonstrera och visa att de inte är välkomna, säger hon.

Emma Sandqvist, SDU Skånes sekreterare, står bakom bokbordet.

– Vi var nervösa inför att komma hit, men det är lugnt än så länge. Många intressanta diskussioner, säger hon.

Ted Ekeroth på plats

På plats fanns också Ted Ekeroth, SD-ledamot i kommunfullmäktige i Lund.

Är du med i SDU?

– Nej inte längre.

Varför står du här då?

– Varför inte, jag kan företräda SDU:s åsikter likaväl som SD:s.

Vad tycker du om att eleverna demonstrerar mot er.

– Jag bryr mig inte ett smack. Polisen har hanterat det bra än så länge. De får demonstrera och säga vad de tycker, på samma sätt som vi får säga vad vi tycker.

Vad får du ut av diskussionerna?

– Det viktiga är att vi får berätta hur vi ser på saker och ting, det brukar finnas många missuppfattningar om vad vi tror på. Folk tror en massa saker som inte stämmer.

Ingen ahaupplevelse

Har du fått någon aha-upplevelse när du pratat med någon av eleverna här?

– Nej inte än.

Aheng Rashed tycker att det är bra att Sverigedmokraterna är på besök.

– Om jag demonstrerar emot dem får de uppfattningen om att muslimer är våldsamma och inte kan göra annat än att slåss. Vi kan visa här att det inte är så, att vi respekterar att de står här idag, säger hon.

Under våren har samtliga ungdomsförbund hälsat på i skolan. Skolans rektor, Torbjörn Hanö, betonar att det handlar om demokrati och yttrandefrihet. Men att det inte är helt oproblematiskt att Sverigedemokraterna beösker skolan.

– Polhemskolan står mycket tydligt för alla människors lika värde. Samtidigt måste vi stå upp för yttrandefrihet och demokrati. Här finns ibland en motsättning, demolkrati är inte lätt. Vi måste våga ta den diskussionen och problematisera. Inte säga ”nej de får inte komma in”. Och som vi ser så är det en väldigt bra diskussion som förs mellan elever och Sverigedmokraterna idag. Jag är jättestolt över mina elever, säger Torbjörn Hanö.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.