Konstnär åtalas efter slavauktion

Uppdaterad
Publicerad

De två studenter som ordnade slavauktion på en fest på Hallands nation i Lund slipper åtal. Däremot åtalas den konstnär som satte upp affischer med texten ”Vår negerslav är bortsprungen” för förtal och hets mot folkgrupp.

Det var i våras som två studenter klädde ut sig till slavar på en maskerad med djungeltema. Uppmärksamheten blev stor och den falska slavauktionen polisanmäldes av Jallow Momodou på Afrosvenskarnas riksförbund..

Kammaråklagare Mathias Larsson har utrett det hela och nu tagit beslutet att inte väcka åtal för själva utklädnaden.

Dåligt klädval

– Det var ett dåligt klädval på maskrad men studenterna hade inte ett aggressivt syfte. Det går inte att belägga att de hade som syfte att uttrycka missaktning för en folkgrupp, säger han.

I samband med uppmärksamheten kring slavauktionen på Hallands nation satte gatukonstnären Dan Park upp ett tiotal affischer. På dem såg man ansiktet på Jallow Momodou ihopklippt med en svart slav i kedjor. Bilden hade rubriken ”Vår negerslav är bortsprungen”.

– Det här är en helt annan gärning. Syftet har varit att nå ut till så många som möjligt och det hela är oerhört kränkande för dem som han pekat ut, säger Mathias Larsson.

– Här har man helt klart gått över gränsen för yttrandefriheten, menar jag.

”Folk är lättkränkta”

Dan Park sade till Sydnytt i april:

– Folk är alldeles för lättkränkta. Jag kan förstå att man blir upprörd över ett mord, inte över att man blir upprörd över en bild.

Han kommer nu att åtalas för hets mot folkgrupp. Han kommer också att åtalas för förtal eftersom han satte ut namnet på kuratorn på Hallans nation på affischerna.

Hets mot folkgrupp är ett brott som kan ge böter eller fängelse i högst två år. Förtal är ett bötesbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.