Han drömmer om att jobba med matematik, och läser på distans från prestigeuniversitetet Stanford university i USA. Nyligen vann han en mattetävling för gymnasister. Men Lars Åström går bara i nian.
Han sitter med sina klasskamrater på lektionen, men hjälper mest till. Talen i deras böcker räknade han för flera år sedan. Grundskolematten var han klar med i fyran, och gymnaisematten i sjuan. Så på mattetimmarna på Linnéskolan får han tiden att gå på andra sätt.
Är en algebratyp
– Jag läser andra terminen i Lund på en kurs i diskret matematik, och så har jag läst lite spridda kurser på Stanford university, berättar Lars Åström, som går i nian på Linnéskolan i Malmö.
I klassrummet försöker han läsa i den tjocka engelska matteboken, men klasskamraterna pockar också på hans uppmärksamhet.
– Även om det är väldigt tyst här så blir det för högt för att jag ska kunna koncentrera mig fullt ut, så då hjälper jag mina klasskamrater i stället, säger han.
Han tycker han har fått bra hjälp och stöttning att komma vidare, och vet redan vilken gren av matematiken han gillar bäst.
– Jag är mer åt algebrahållet än åt analyshållet, förklarar han. Det är mer praktisk användning i det jag tycker är roligast. För mig passar det väldigt bra när man inte ska analysera, utan mer räkna på det.
Tävlar i matte
Han förklarar vad det är som är så lockande med matematik:
– Det jag gillar är alltså hur ett problem som ser svårt ut från början kan få en väldigt enkel lösning när man har jobbat lite mer med det och kommit längre in i problemet, säger Lars Åström.
Han har fått flera fina placeringar i mattetävlingar – senast vinst tillsammans med ett lag från gymnasiet. Och för hans lärare Marianne Rydén finns numera inte så mycket annat att göra än att titta på.
– Gymnasiematten tyckte jag väl var ganska okej, men sedan han började med Stanford university så har jag ju inte hängt med ett dugg – kanske ett engelskt ord här och var, men det är det enda, säger hon.
Sydnytt: Vad ska du bli då du blir stor då?
– Jag vet faktiskt inte alls, men någonting inom industrin där man tillämpar matte, för jag vill inte jobba på ett universitet bara, utan jag vill använda matematiken, säger Lars Åström.