Sveriges veganmecka

Uppdaterad
Publicerad

I Malmö har vegankulturen fullkomligt exploderat. Så pass mycket att Malmö har blivit många veganers absoluta favoritmatstad.

Malmöbon Björn Gadd är matentusiasten som startade nordens första veganblogg. Han är en av hjärnorna bakom Sydsvenskans webbtv-satsning Mat i munnen där skånska råvaror och vegansk matlagning står i fokus.

– Malmö anses av många vara veganmeckat i Sverige. Man får ofta höra från folk som bor i andra städer att vi i Malmö är lyckligt lottade. Här finns både renodlade vegetariska butiker, men även ett bra utbud av vegetariskt och veganskt i de vanliga matbutikerna, säger Björn Gadd.

Vallfärdar till Malmö

Till Malmö reser veganer från hela Sverige för att ta del av det veganska utbudet. Det är svårt att säga varför så många av just Malmös invånare väljer veganskt. Kanske beror det till viss del på flera av krogarnas vänliga inställning. 

– Vi har ett relativt brett restaurangutbud. Även här finns det renodlade veganska restauranger, men de lite mer ambitiösa krogarna har ett väldigt bra utbud och ordnar gärna vegansk mat om man hör av sig lite innan och förvarnar, säger Björn Gadd.

Från alternativ till mainstream

Att det finns ett ökande konsumenttryck behöver inte bara bero på att många blir veganer, tror Björn Gadd. När fler väljer vegetariskt och veganskt då och då, skapas också en efterfrågan. I Malmö har man kunnat se en utveckling när det gäller vegankulturen i takt med att vegansk kost blivit mer populär.

Det vanligaste veganska alternativet till mjölk, sojamjölk, finns på alla de stora kaffékedjornas menyer och på en gata på Gamla Väster i ett av de pittoreska kulturhusen ligger ett av stadens vegankaféer.

– För tio år sedan var veganism och veganmat en mer perifer rörelse som fanns på lite mer alternativa ställen, men nu märker jag att det har blivit mer mainstream. Jag ser mig själv som väldigt mainstream som småbarnsförälder och vegan. För mig är det inget konstigt, säger Björn Gadd.

Kristofer Steimers veganska biffar (6–7 stycken)

  • 2 potatisar
  • 1 sötpotatis
  • 2 morötter
  • 1-2 rödbetor (beroende på storlek)
  • ½  fänkål
  • 1 liten burk majs
  • ½  dl skorpmjöl eller digestivkex
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl sojagrädde
  • 1 dl havregrädde
  • En skvätt sojamjölk
  • Salt, peppar och eventuellt B jäst, Engevita (finns att köpa hos välsorterade veganbutiker)
  1. Grovriv rotfrukterna och blanda i en skål med övriga ingredienser.
  2. Smaka av med salt, peppar och B jäst.
  3. Värm stekjärnet med lite mjölkfritt margarin och olivolja.
  4. Skopa upp lagom stora ”plättar” och stek gyllene på vardera sida ca 3 min.
  5. Servera med en härlig sallad.

Veganism

Att vara vegan innebär att man väljer bort alla produkter som har animaliskt ursprung. Kött, kyckling och fisk utesluts ur kosten liksom mjölk och ägg. En del veganer väljer också att inte använda sig av skinnprodukter och ull.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.