Manifestation mot hatbrott

Uppdaterad
Publicerad

Några hundra personer samlades på Stortorget på fredagseftermiddagen för att manifestera mot de många attentat som skett mot moskéer runt om i Sverige den senaste tiden. Bland annat i Eslöv.

Bakom arrangemanget stod de muslimska föreningarna, men representanter från både kristna och judiska organisationer slöt upp, för att visa sitt stöd.

– Det handlar om solidaritet. Folk har visat solidaritet med oss när vi har varit utsatta och för oss är det självklart att stödja, vem det än är som drabbas, säger Jousua Kaufman, ordförande för judiska församlingen i Malmö.

På plats fanns också politiker från flera skånska orter, men också från riksdagen.

– Det viktigaste är att visa att vi inte accepterar detta, för detta är inte bara ett hot mot muslimer. Det är ett hot mot demokratin, säger riksdagsledamoten Hillevi Larsson (S).

Regeringen har lovat att församlingar som känner sig hotade ska kunna få ekonomiskt stöd för att öka säkerheten, men arrangörerna av manifestationen kräver också en handlingsplan för att bättre bekämpa hatbrott och bevara den svenska religionsfriheten.

– Folk är mycket oroliga för att det som har hänt i Eslöv ska kunna hända var som helst. Folk är rädda, säger Romdhane Boussaidi, en av arrangörerna.

Motsvarande aktioner skedde samtidigt i Stockholm och Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.