Orhan Murina och Emil Bagarowicz från romarådet i Helsingborg.

Oro bland Helsingborgs romer

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen bjöds alla romer i Helsingborg in till ett möte med kommunen för att prata om vilka uppgifter som registreras till exempel inom skolan och socialtjänsten.

När nyheten om polisens misstänkta registering av romer kom ut skapade det oro och misstänksamhet bland romerna i Helsingborg kring det samarbete som pågår sedan drygt ett år tillbaka mellan romarådet och kommunens tjänstemän.

– Det är ett problem att vissa romer inte ens vill prata med oss som samarbetar med kommunen. Det har tappat förtroendet för pilotprojektet, säger Emil Bagarowicz, vice ordförande i romarådet.

Helsingborg är en av fem pilotkommuner som ställt upp målet att en 20-årig rom ska ha ha samma möjligheter i livet, som en icke- rom. Arbetet påbörjades för drygt ett år sedan och har kommit en bit på vägen.

De andra pilotkommunerna är Malmö, Linköping, Göteborg och Luleå.

– Vi vill vara en del av samhället. Vi vill inkluderas och utvecklas, säger Orhan Murina, som är med i romarådet.

Många är rädda

Många han pratar med är dock rädda, framförallt äldre romer som minns andra världskriget och de register som tyskarna hade över bland andra romer.

– Vissa har sagt till mig att de är rädda för att de inte ska få rätt behandling om det står att de är romer i papperen, sägerOrhan Murina .

Men dialogen fortsätter och i kväll är alla romer inbjudan till ett möte där kommunens företrädare ska svara på frågor om registrering och personuppgifter. Mötet hålls på Kompetenscenter Norrehed kl 17.30-19.00.

– Min förhoppning är att vi ska kunna fortsätta samarbetet här i Helsingborg men att vi naturligtvis ska prata om den oro som finns kring registrering, säger Lena Alderskiöld, programområdesutvecklare i Helsingborgs kommun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.