Nej till dansk-svenskt tidningsstöd

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget tidningssamarbete över Öresund. Helsingör Dagblad och Helsingborgs Dagblad får inte pengar från HH-samarbetet till sitt gemensamma projekt.

Chefredaktörerna på Helsingör och Helsingborgs dagblad hade hoppats på 400 000 danska kronor. Pengarna skulle gå till bättre bevakning om de två grannstäderna.

Men styrgruppen för det kommunala HH-samarbetet avslår chefredaktörernas ansökan med motiveringen att ett sådant stöd inte skulle vara lagligt.

– Både danska och svenska jurister har tittat på det här. Enligt kommunallagen är riktade stöd till enskilda näringsidkare förbjudna om inte synnerliga skäl föreligger, säger Mathias Perttu på stadsledningsförvaltningen i Helsingborg till News Øresund.

Frågan är nu om satsningen på bättre Öresundsbevakning nu kommer att bli av.

– Det är en bra idé som verkligen skulle kunna sätta fart på integrationen, men vi befinner oss i en pressad bransch och har inte resurserna att göra det själva. Nu får vi ta ställning till om det finns ett annat sätt, säger Klaus Dalgas, chefredaktör på Helsingör dagblad till News Øresund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.