Foto: SVT

Mer gödsel kan bli biogas

Uppdaterad
Publicerad

Skånska bönder blir först ut i ett pilotprojekt när regeringen miljonsatsar på biogasproducenter. Det kan Sydnytt i dag avslöja.

Sedan flera år har frågan om ökat stöd till biogasproduktion utretts. Biogas används till såväl fordonsbränsle som i kraftvärmeverk. Nu har regeringen kommit fram till att man vill gynna de lantbrukare som omvandlar gödsel till biogas. 240 miljoner kronor ska satsas under tio år.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson ser både ekonomiska och miljömässiga fördelar med satsningen.

– Dels får lantbrukarna en ekonomisk intäkt för den gas man kan sälja, dels kan de bygga ut sin jordbruksproduktion vilket främjar det öppna landskapet, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson och fortsätter:

– Därtill får man en reducering av de utsläpp som sker till mark och vatten i form av övergödning men också de utsläpp som sker till luften i form av metangas.

Startar nästa år

Pilotprojektet som sträcker sig över tio år planeras sättas igång nästa år och gäller lantbrukare i södra Sverige, framförallt Skåne. Här finns många stora djurbesättningar och det varma klimatet gör att gödslet avger  stora mängder metangas. 20 öre per producerad kilowattimme ska varje lantbrukare få i statligt bidrag. För en lantbrukare med 400 mjölkkor som producerar biogas skulle det kunna innebära 200 000 kronor i stöd per år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.